Медия без
политическа реклама

Вътрешният министър: Не можем да покрием щетите от наводненията

Изслушването на Калин Стоянов се превърна в депутатско състезание кой е помагал повече в пострадалите райони

Вътрешният министър Калин Стоянов.
Илияна Димитрова
Вътрешният министър Калин Стоянов.

Междуведомствена комисия към Министерски съвет ще поеме работата за справяне с последиците от наводненията в различни области в Северозападна България. Това стана ясно по време на изслушване на вътрешния министър Калин Стоянов в парламента.   

На депутатски въпрос какво се предвижда, за да бъдат ликвидирани щетите от скорошните наводнения в област Враца и какви са плановете за по-нататъшна превенция, министърът отговори, че "не можем да покрием щетите, които до момента са заявени, а какво остава за превенция. Тепърва предстои описване в област Враца”, отговори министърът. Предвижда се комисията да разполага със 130 млн. лв. Засега обаче заявените искания за подпомагане са за много по-висока сума – 520 млн. лв. До момента 3 общини са заявили искания за финансова помощ – Берковица, Мездра и Георги Дамяново, обясни Стоянов.

По думите на вътрешния министър на комисията ежегодно са отпускани средства от около 70, максимум 80 млн. лв., а до момента има две решения, с които са отпуснати още 63 млн. лв. Получено е уверение от финансовия министър Асен Василев, че в новия бюджет ще има отпуснати още допълнително 50 млн. лв. Комисията ще разполага със сумата от около 130 млн. лв. "Ние изявихме желание в бюджета за 2024 г. сумата да бъде значително по-висока, защото имаме заявени искания за около 520 млн. лв", коментира вътрешният министър. 

КОЙ ПОМАГА ПОВЕЧЕ

Не мина много време от началото на изслушването преди депутатите да се забъркат в поредния ненужен спор. Иван Ченчев от БСП заяви, че е липсвала координация в общините за справяне с кризата в бедстващите райони. "Пъвите три дни в Берковица –  нула, нищо.  Хората бяха принудени да чистят сами пораженията. Не се правя на юнак, но като народни представители ние трябва да сме там, за да видим пораженията. Какво извършихте вие, за да има координация?", обърна се Ченчев към вътрешния министър. "Казахте, че предполагате, че не ви стигнат парите. Как така предполагате? Хората сами изринаха щетите", каза соцдепутатът.

На тези думи скочи Марин Маринов от ГЕРБ, който отбеляза, че "не е нормално в тежки моменти на бедствия да използваме нещастието на хората за популизъм".  И допълни, че всички, които са били на терен са били свидетели, че организация е имало. "Всеки правеше каквото можеше –  общини, държавни институции, БЧК. Не всички се снимахме по бяла ризка, за да покажем колко сме загрижени", заяде се Маринов. Думите му бяха отправени към Георги Свиленски от БСП, който не остана длъжен на Маринов. Той скочи да се защитава, че "когато става наводнение и си с бялата ризка в парламента, нямаш време да обуеш дънките и да отидеш при хората". "Няма нужда да се правим на велики, нашите избиратели ни знаят. Въпросът е да се обединим и да помогнем на общини и държава. Да се мобилизираме", призова Свиленски.

Вътрешният министър Калин Стоянов се намеси в спора, като заяви, че по време на срещите с кметовете от засегнатите райони, е обещал да не допуска темата да се политизира. "Къде са били общините не е въпрос към МВР. Знам само, че екипите на МВР бяха първи на уязвимите места", каза Стоянов.

Изслушването на министъра обаче пое в съвсем неочаквана посока. Повод даде депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев, който попита министъра какъв процент от засегнатите от наводненията домове са били застраховани. Стоянов отговори кратко, че няма информация за това. Тошко Йорданов от ИТН обаче нападна Ананиев с думите, че Народното събрание е "ужасно предаване, в което само се говори". И продължи с това, че хората не са виновни за това, че нямат застраховка, а че това, което се случва, е по вина на държавата. "Хората не трябва да се застраховат, а да вземат паве, да отидат пред МС и да видят колко са застраховани тези там". Спорът между Ананиев и Йорданов доста се разгорещи, а водещият заседанието Росен Желязков даде почивка, след която залата премина към следващата точка от дневния ред.

 

Ключови думи:

наводнение, парламент

Още по темата