Медия без
политическа реклама

Вътрешният министър: Между 40 и 150 лв. струва един купен глас

МВР отчете най-много сигнали за изборни нарушения в Бургас и Варна

27 Окт. 2023Обновена
Калин Стоянов
Илияна Димитрова
Калин Стоянов

Има получени 1080 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти в сградата на МВР. 635 от сигналите са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции. Данните са до 10:00 часа днес. Стойностите на един глас са различни и варират от 40 до 150 лв., каза още министърът, цитиран от БТА.

Най-много сигнали за изборни нарушения са постъпили в областите Варна, Бургас, Монтана, Враца и София, обяви още Стоянов. 

Активността при изборните нарушения е нараснала близо три пъти в сравнение с последните местни избори през 2019 г., когато подадените сигнали са 431. Образуваните досъдебни производства до момента са 142 - отново три пъти повече от 2019 г., когато са 44. По-голямата част от образуваните наказателни производства са за търговия с вот в полза на различни политически партии и кандидати. Схемите са добре известни: обещания за осигуряване на работа, опрощаване на дългове, вересии, обещания за дърва за огрев.

"Ежедневно провеждаме специализирани полицейски операции с участието на различни структури и институции, за да ограничим възможност за купен, корпоративен вот. Всеки един постъпил сигнал се проверява обективно, всестранно и в пълна степен", увери главният секретар на МВР Живко Коцев. "За първи път активно използваме географската информационна система. Това е инструмент, създаден да подпомага МВР. Данните се актуализират в реално време - постъпили сигнали, проверки и данни за констатирани нарушения", допълни министър Стоянов.

15 500 полицаи са ангажирани за обезпечаването на секциите в неделя. Към този момент продължава съпровождането на изборните книжа, материали, печатите и устройствата за видеозаснемане към секционните комисии.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Калин Стоянов,  избори, МВР

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?