Медия без
политическа реклама

Върховен съдия оглави Административния съд в София

За Добромир Андреев гласуваха 9 от 12 в Съдийската колегия на ВСС

28 Февр. 2023
Pixabay

Съдията от Върховния административен съд Добромир Андреев беше избран за председател на Административния съд София-град (АССГ). Той получи подкрепата на деветима от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщи "Лекс".

Претенденти за поста бяха и Милена Славейкова, която беше подкрепена от председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова, Атанаска Дишева и Олга Керелска, както и Красимира Милачкова, която не получи нито един глас. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков подкрепи Андреев.

На проведено на 15 март м.г. общо събрание на АССГ са били направени две номинации за председател. Едната е на спечелилия днес Добромир Андреев, а  другата - на Милачкова. Те са били подкрепени съответно от 37 и 27 съдии. Петима са се въздържали. Тъй като гласуването е проведено тайно, Съдийската колегия прие, че няма номинация от Общото събрание на АССГ, защото законът изисква явно гласуване. Процедурата обаче не е опорочена, тъй като и двамата лично са подали заявление за участие в нея.

Милена Славейкова е решила да се включи в надпреварата на по-късен етап, когато е видяла колебанието на колегите си, стана ясно днес.

Сред основните акценти в изслушването и на тримата кандидати бяха високата и неравномерна натовареност в АССГ, лошите битови условия и въведената опция в съда магистратите да дават пълномощни на свои колеги, които да участват и гласуват от тяхно име на провеждащите се общи събрания.

Добромир Андреев пък трябваше да отговаря на допълнителни въпроси по две други теми. Едната беше свързана с контактите му през 2009 г. с Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, около когото възникна сериозен скандал по онова време. А втората - изказвания на негови колеги, че чрез друг съдия им е оказвал опит за влияние по дело. И двете теми са обсъждани от съдиите по време на Общото събрание на АССГ преди година.

По повод Андреев Антоанета Аргирова от АССГ казва следното: "Фактите за всеки един от двамата кандидати са в техните биографии. Имаме кандидат, който е бил младши следовател, младши прокурор, граждански съдия в районен съд, командирован в СГС, съдия в нашия съд, след това административен ръководител на този съд, след това, имайки желанието и волята да премине в касационна инстанция, явявайки се на конкурс, той вече е съдия във ВАС. Да, колеги, това е свидетелство за качества. Свидетелство за качества е и дадената препоръка от ВСС към този колега да хигиенизира личните си контакти заради обявени публично 33 разговора с Красимир Георгиев, останал печално известен като Красьо Черния и като неформалния кадровик на съдебната власт. Свидетелство за качества е, че този същият кандидат, докато е бил в Административен съд – София-град, си е позволявал натиск за конкретния резултат по дела, нещо, което още двама колеги могат да потвърдят".

Колегата ѝ Татяна Жилова потвърждава думите ѝ като казва, че "съдия Добри Андреев си позволява да указва, да се обажда и да ходатайства по дела и да изисква определен резултат", пише "Лекс". Съдия Жилова допълва, че за морала няма давност.

При гласуването номинацията на Добромир Андреев, който не присъства на събранието, защото е съдия във ВАС, е подкрепена от 37 магистрати, тази на Красимира Милачкова – от 27, а петима се въздържат.

Изборът на председател на АССГ първо беше насрочен за ноември 2022 г. Но Съдийската колегия го отложи за 28 февруари 2023 г. като възложи на Инспектората към Висшия съдебен съвет да извърши проверка във връзка с изказванията на Антоанета Аргирова и Татяна Жилова.

Преди изслушването днес, стана ясно, че ИВСС е внесъл доклада си на 27 февруари, т.е. вчера. В него се казва, че проверка е била извършена не само по отношение на Добромир Андреев, но и спрямо Антоанета Аргирова, Татяна Жилова и Вяра Русева. Тя е третият член от състава, чрез когото се твърди, че Андреев се опитал да повлияе по конкретно дело, което е било разглеждано от трите съдийки.

ИВСС е разговарял и с четиримата. Аргирова и Жилова са потвърдили думите си, докато Андреев и Русева са отрекли да е имало какъвто и да е опит за натиск. При ситуация от двама на двама, ИВСС е прекратил преписката поради липса на достатъчно данни за извършено нарушение.

Пред съвета днес Андреев обясни, че е родом от Плевен и от ученическите си години познава Красимир Георгиев. Поясни, че след като отишъл на работа в районния съд във Варна, родителите му го потърсили за съдействие по битов проблем. Ставало дума за ремонт на имот. Андреев се е обадил на Красимир Георгиев, който към онзи момент имал строителна фирма. Контактите между двамата били само по този въпрос. След избухването на скандала през 2009 г., ВСС и прокуратурата са извършили проверки и не са установили той да е извършил нарушение или престъпление.

Що се отнася до твърденията, че се е опитвал за въздейства по дела, Андреев категорично отрече. "Никога не съм си позволявал да оказвам натиск, да изисквам резултат по дела или по какъвто и да е начин да имам поведение, което да е в разрез с етичния кодекс. Нямам обяснение на това, което се случи", казва той.

В подкрепа на Андреев се изказаха още Севдалин Мавров, Боян Магдалинчев, Драгомир Кояджиков.

Дишева и Керелска защитиха номинацията на Славейкова

СТРАННОСТИ

Дишева коментира и проверката на ИВСС по двата най-спорни въпроса. Тя каза, че е смутена от развитието на производството в инспектората. "Искаме да получаваме информация за случаи на влияние или опити за влияние върху съдии. В същото време не помня да има дори един случай, в който сериозно да сме обсъждали този въпрос, това е първият. Нито в производството пред етичната комисия във ВАС, нито в ИВСС са направени всички необходими действия, за да се установи обективната истина - например съпоставяне на обясненията на четиримата съдии. Как стана възможно пред ИВСС да се образува проверка и по отношение на тримата съдии, двама от които публично са заявили, че е направен от опит за влияние и че той е предаден от третия член. Изключително странен подход на ИВСС. В доклада му се казва, че е трябвало да се оплачат по-навреме за опита за вмешателство. Направили са опит сега и виждате като резултат какво се случва. Притеснително е как приключва производството – застават четирима съдии с честните си думи - двама срещу двама и ИВСС предпочита да избере двама, без ясна обосновка", обяснява тя.

Колегата ѝ Драгомир Кояджиков контрира, че присъства на "страшна демагогия". "Аргирова и Жилова казали, че чули от Вяра Русева, че е оказан натиск по дело. А Русева казва, че такова нещо няма. Не звучи ли това като една жена каза, а жената не го била казала. Понеже няма как да оборим обяснението за Красимир Георгиев, ние казваме – ама май това не е вярно, имаме съмнения и той не спазва етичните норми. За мен щом той е на по-високо професионално ниво от останалите кандидати, значи притежава по-високи качества от тях, дори и от мен, защото не съм стигнал върховно ниво. Добромир Андреев се представи блестящо, посочи всички проблеми и предложи решения, отговори на всякакви нападки и обвинения по отношение на интегритета си и ще гласувам за него", заключи Кояджиков.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Добромир Андреев, АССГ, ВСС

Още по темата