Медия без
политическа реклама

Вълчев удължи учебната година за част от учениците

30 Ноем. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Учебната година се удължава за част от учениците - от първи до шести клас. Това става ясно от заповед на образователния министър Красимир Вълчев, с която се променя стартирането на втория срок.

Децата в първи, втори и трети клас задължително трябва да имат по 1 седмица за проектни и/или творчески дейности и 2 седмици, в които дните да са неучебни, а да се използват за компенсиращи мерки, занимания по интереси и/или обща подкрепа. Затова учебната година на децата от 1 до 3 клас трябва да приключи на 23 юни, а за тези от 4 до 11 клас - до 30 юни.

Вторият учебен срок пък ще започне по различно време за различните класове. 

Така, за учениците от 7 до 12 клас той ще е с начало 4 февруари 2021 г., а за учениците от 1 до 6 клас - след изтичане на 18-те учебни седмици от първия срок, в зависимост от решението на съответното училище.

За учениците от 1 до 6 клас Вълчев определя две допълнителни седмици, в които дните да са неучебни, а да се използват за компенсиращи мерки, занимания по интереси и/или обща подкрепа, в т.ч. и от разстояние в електронна среда.

Към момента не е ясно дали всичко това ще промени и изпитите след 7 клас и за зрелостниците.

Миналия петък Вълчев обяви, че със заповед удължава коледната ваканция за учениците, а детските градини ще отворят врати най-късно до 21 декември.

Най-късно на 21 декември ще отворим градините, а учениците няма смисъл да се връщат на училище за два дни преди Коледа -  22 и 23 декември, по-разумно е да тръгнат на училище на 4 януари".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата