Медия без
политическа реклама

Детските градини ще отворят най-късно до 21 декември

Учениците ще се върнат в училище на 4 януари

27 Ноем. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Най-късно на 21 декември ще отворим градините, а учениците няма смисъл да се връщат на училище за два дни преди Коледа -  22 и 23 декември, по-разумно е да тръгнат на училище на 4 януари". Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Би Ти Ви, като уточни, че завръщането на учениците в клас зависи от развоя на епидемичната обстановка. Решението на университетите кога да отворят отново врати ще е най-вероятно на ръководствата им след Нова година.

"Направихме всичко възможно училищата да осъществят максимум обучение в електронна среда, но фактът е, че училища и детски градини са среда на многочислено, многочасово взаимодействие. Няма съмнение, че децата са приносители. Като цяло трябва да намалим средата на взимодействие", призна Вълчев.

Той посочи още, че в последните седмици имаме много заразени учители с коронавирус, както и смъртни случаи сред тях. Най-важното е сега да съхраним живота и здравето на учителите. После отново каза, че пропуските в обучението на учениците могат да се компенсират през лятото. "Животът на хората не може да се компенсира. Най-важното е сега да намалим натиска върху здравната система, след това вероятно ще се върнем към варианта на редуване", допълни той.

Учителите трябва да бъдат едни от първите групи ваксинирани, редом с лекарите, смята Вълчев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата