facebook
twitter

България

Вълчев очаква закриване на специалности в университетите

Във вузовете доминират рентиерските модели на заплащане, смята просветният министър
237
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Държавата и ректорите трябва да споделят стратегическото управление на висшите училища, смята министър Вълчев.

Едва ли ще има затворени университети вследствие на промените във висшето образование, но ще има специалности и професионални направления, които ще затворят, защото занапред няма да има много студенти. Това прогнозира просветният министър Красимир Вълчев в интервю пред БНР, коментирайки предложените от ведомството му промени в Закона за висшето образование. С тях се въвежда временен мораториум върху разкриването на нови вузове и филиали, допуска се закриване на съществуващи университети за лошо качество на обучението, ограничават се летящите професори и т.н.

Според Вълчев броят на висшите училища не е основният проблем пред системата на висшето образование у нас. "Проблемът е, че в годините на прехода всички се разраснаха профилно и започнаха да обучават в професионални направления, които не са присъщи за техния профил, нямат този капацитет, взимат преподаватели назаем от други висши училища - това, което се опитваме да ограничим. Проблемът е в това, че приемът достигна крайния си предел. Ако преди 30 години се приемаха 30% от завършващите гимназиално образование, през 2016 г. това достигна близо 80%", коментира Вълчев. Според него системата на висшето образование не реагира достатъчно на промените във външната среда. "Няма го по-дългосрочният поглед в бъдещето, няма го отговорният собственик на висшето образование", заяви той. В тази връзка е и предложението на министерството за сключване на мениджърски договори между министъра и ректорите. „Това, което правим с този механизъм, е да споделяме стратегическото управление. Ние трябва да отговаряме за общия, колективния интерес. Висшите училища имат некоординирани стратегии за развитие“, обясни министърът.

ЗАПЛАТИ

Вълчев коментира и заплатите в университетите, тъй като предлага въвеждане на минимално заплащане за академичните длъжности. „Във висшите училища доминират рентиерските модели на заплащане. Не доминира политиката да привлекат млади преподаватели. Те са избрали разликата между най-високите и най-ниските заплати да бъде 2.5 пъти“, заяви той пред БНР.  По думите му средните брутни заплати във висшите училища са над 1700 лв. Младите преподаватели обаче получават около 700 лв. - по-малко от учител в средното образование.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тол системата не работи, но поскъпва

19.09.2019

Алиса Иванова

2221
Заплатите на сестрите могат да надскочат лекарските, твърди Ананиев

18.09.2019

1873 30
Борисов: На фона на атаките в Саудитска Арабия, ние откриваме заводи

17.09.2019

6481 56

Коментари

бавно загряващ

Твърдението за средни брутни заплати над 1700 лева във висшите училища е неправдоподобно поне за Софийския университет. Вж. коментарите ми към материала на адрес

https://www.segabg.com/hot/krasimir-vulchev-sredna...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×