Медия без
политическа реклама

ВСС спешно ще освободи Пламен Георгиев от съдебната система

МВнР съобщи, че бившият шеф на КПКОНПИ е одобрен за консул от испанските власти

Бившият ръководител на антикорупционната комисия дълго време бавеше оставката си като прокурор, след като беше назначен за консул във Валенсия.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бившият ръководител на антикорупционната комисия дълго време бавеше оставката си като прокурор, след като беше назначен за консул във Валенсия.

Само два месеца след като бившият шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев беше върнат спешно на работа в Специализираната прокуратурата, той поиска да напусне държавното обвинение, за да стане консул във Валенсия. Георгиев е депозирал вчера оставката си във Висшия съдебен съвет, научи "Сега" от говорителя на прокурорската колегия Даниела Машева.

През август Георгиев беше назначен тайно от правителството за консул във Валенсия, Испания. Дипломатическата служба е несъвместима с длъжността прокурор, поради което е необходимо съдебните кадровици да освободят Георгиев, преди той да замине за чужбина. По всичко личи, че това отново ще се случи по начина, по който той беше върнат на работа в прокуратурата - извънредно. Точката за гласуване на оставката на Георгиев не присъства в дневния ред на прокурорската колегия, която ще заседава в сряда. Нейният говорител Даниела Машева обясни за "Сега", че най-вероятно на самото заседание ще бъде предложено тя бъде включена като допълнителна. Бързането от страна на ВСС вероятно се дължи на факта, че Георгиев е получил одобрение от испанските власти да замине консул в най-кратки срокове. Министерството на външните работи съобщи, че съгласувателната процедура е приключила успешно.

Всъщност бившият шеф на КПКОНПИ не е работил и един ден в Специализираната прокуратура. Той си взе неплатен отпуск, за да се обучава в дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

До този обрат в кариерата на Георгиев се стигна, след като той бе принуден да подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия. Той се оказа основен участник в скандала "Апартаментгейт" - Георгиев е сключил три сделки за имоти на цени под данъчната оценка, което той обясни с неточности в нотариалния акт. Освен това е пропуснал да декларира в публичния регистър огромната тераса от 187 кв.м, върху която са изградени няколко навеса, сауна и барбекю. След като се вдигна шум, столичната община "Слатина" направи проверка и установи, че навесите са незаконни и трябва да бъдат съборени. Заповедта за това обаче бе отменена от тогавашния шеф на строителния контрол в София Влади Калинов, който се раздели с поста си заради това решение. В крайна сметка след повторна проверка община "Слатина" издаде окончателен акт, според който постройките на терасата на Георгиев трябва да бъдат съборени.

Новоназначеният консул обаче упорито отказва да се раздели с допълнителните навеси върху терасата си. Преди седмица той обжалва в съда заповедта за събарянето на постройките с мотива, че те са били там преди Акт 16. Доказателството за това е декларация от строителя. Кметът на "Слатина" Наталия Стоянова обаче е на мнение, че това не променя факта, че барбекюто и сауната на бившия шеф на КПКОНПИ не трябва да бъдат там, защото са по-високи от законната кота. "Когато котата е над допустимата по закон, няма документ, който да я узакони", отбеляза тя.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата