Quantcast

Медия без
политическа реклама

ВСС недоволства от критичните журналисти и НПО

11 Февр. 2019РАДА НИКОЛОВА
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
ВСС иска да учи журналистите на журналистика.

Съставът на журналистите, които отразяват съдебната система, се е подменил и новопопълненията не разбирали езика на съдията. Това заключение на представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев се чу миналия вторник, докато течеше изборът на председател на Специализирания наказателен съд, съобщи lex.bg.

Констатацията беше направена от Магдалинчев, докато с Вероника Имова задаваха въпроси на Мариета Райкова, която в крайна сметка беше избрана на поста в конкуренция с районния съдия Мария Карагьозова. Те попитаха фаворитката как трябва да реагира председателят на спецсъда при "некоректни медийни публикации и изяви на неправителствени организации с неясно финансиране, които имали претенции към съда".

Райкова отговори, че трябва да има служител за връзка с медиите, предложи и кратки резюмета на мотивите към присъдите да се публикуват на сайта на спецсъда. "При некоректни публикации задължително трябва да има бърза и остра реакция от председателя на съда", заяви тя.

Наскоро представителите на съвета се срещнаха с редактори от медиите на Делян Пеевски и останалите, близки до властта, за да обсъждат как се прави журналистика и как се отразява съдебната независимост. След това беше съобщено, че ВСС има желание да обучава журналистите как да пишат есе.

Неразбирането на свободата на словото не е прецедент. Преди няколко месеца съдийската колегия на ВСС прие стандарти, в които предвиждаше да се меси в работата на медиите - очевидно само на неудобните й. Преди няколко години съдията Ушев беше изявил желание да "съгласува" заглавията и публикациите за спецсъда. Миналата година и бургаски съдия си позволи да поучава журналистите какви заглавия са приемливи и за капак даде безумни идеи от близо 20 думи в заглавие.

 

НЕЗАПОЗНАТА

Райкова не обича неудобните въпроси, които биха я конфронтирали с мнозинството във ВСС, стана ясно от изслушването й. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който единствен не гласува за нея, я попита дали приема за нормално ръководител на по-горен съд да ходи при съдия от по-долен, за да настоява да побърза. Той визираше поведението на шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев. Случката беше описана в доклада на ВКС за нарушения по делото "Иванчева". И макар че случаят е известен от доста време, а докладът е публичен - на сайта на съда, Райкова отговори, че не е запозната. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?