Медия без
политическа реклама

ВСС намери как да се протака разследването на главния прокурор

Ад хок прокурорът Даниела Талева не беше изслушана от съвета, защото е в болница

02 Ноем. 2023
Тепърва заради ад хок прокурора ще се променя правилникът на прокуратурата. По промените ще работи Прокурорската колегия на ВСС.
БГНЕС
Тепърва заради ад хок прокурора ще се променя правилникът на прокуратурата. По промените ще работи Прокурорската колегия на ВСС.

Изобщо не се вижда денят, в който назначената за ад хок прокурор съдия Даниела Талева ще започне реално да се занимава със сигнали срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и неговите заместници.

Това стана ясно днес по време на заседанието на Висшия съдебен съвет. Той трябваше да изслуша Талева, зам.-председателите на Софийския градски съд и на Върховния касационен съд Руси Алексиев и Лада Паунова, както и на самия Сарафов. Повод за изслушването даде писмо до ВСС от последните трима, които поставяха ред въпроси за това как ще функционира ад хок прокурорът, къде ще бъде кабинетът ѝ, ще има ли своя администрация и т.н.

Днес обаче пред съвета се явиха само Сарафов и Алексиев. Паунова беше ангажирана с държавен изпит по наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски". А Даниела Талева е в болница. Така или иначе е неизвестно с какво точно самата Талева може да помогне на съвета да реши битовите и организационни въпроси, свързани с новата ѝ временна служба.

Двете ще бъдат поканени за следващото заседание на Пленума на ВСС.

Руси Алексиев обясни пред съвета, че с Лада Паунова са на мнение, че администрацията на този специален прокурор трябва да бъде отделна от тази на останалата прокуратура по аналогия на служителите към европейските делегирани прокурори като посочи, че по въпроса има законов вакуум.

Стигна се до идеята да се промени Правилникът за администрацията на прокуратурата и там да се уредят въпросите, свързани със служителите. Кога обаче ще се случи това, не е ясно.

Според Сарафов създаването на отделна администрация противоречи на здравата логика, специалният прокурор е част от структурата на Върховната касационна прокуратура и той може да поеме ангажимента да осигури нормални материално-битови условия и администрация.

"Аз съм обект на тези проверки, бих искал да отбележа, че не непременно всеки главен прокурор ще бъде разследван, разпънат на кръст, незабавно обвинен и вкаран в затвора. Целта е да има работещ механизъм за възпиране на всеки главен прокурор, да се възпрепятстват злоупотребите на всеки главен прокурор", каза Сарафов.

Може ли дисциплинарно производство срещу ад хок прокурора да бъде инициирано от главния прокурор, попита още Сарафов.

Атанаска Дишева му отговори, че би било конфликт на интереси и злоупотреба с право. Но няма проблем дисциплинарно производство срещу специалния прокурор да бъде инициирано от министъра на правосъдието или Инспектората към ВСС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата