Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Враждебна" пак настръхна срещу използването на сметище

Според инициативния комитет за затварянето му преди дни на площадката незаконно са стоварени тонове автомобилни гуми, матраци, пластмаси и битов отпадък

През уикенда на сметището във "Враждебна" са стоварени тонове автомобилни гуми, матраци, пластмаси и битови отпадъци, алармира инициативния комитет за затваряне на депото

Жители на столичния квартал „Враждебна“ за пореден път алармираха, че в близкото депо за депониране на строителни отпадъци се разтоварва забранен боклук. От инициативния комитет, който се бори за пълното затваряне на площадката, разпространиха снимки с дрон, на които се вижда току-що докаран и стоварен материал. „След забелязано съмнително депониране на отпадъци решихме да вдигнем дрона и да видим дали на табана се извършва нещо нередно. И уви, сами може да се уверите, че Софинвест(общинското дружество, което експлоатира обекта – б.р.) и Столична община продължават с незаконните действия, заравяйки на метри от домовете ни тонове отпадъци. Дивани, фотьойли, матраци дюшеци, пластмаси, автомобилни гуми, битови отпадъци и мн.други“, написаха от инициативния комитет във „Фейсбук“. Жителите на „Враждебна“ задават въпрос на министъра на екологията Борислав Сандов и на заместника му Тома Белев докога трябва да търпят незаконните действия на Столична община. Хората настояват за незабавното затваряне на депото.  

В призива се включи и гражданската организация „Спаси София“. Нейните активисти съобщиха, че също са посетили площадката във „Враждебна“ и че лично са констатирали складирането на неразрешен боклук. „Екологична катастрофа се случва в кв. Враждебна под егидата на Фандъкова и Столична община. В почивен ден на дълъг уикенд в депото за строителни отпадъци отново се изспиват незаконно тонове боклук - гуми, битов отпадък и органична маса. След сигнал от Инициативен комитет "Враждебна" отидохме на място и заснехме закононарушенията. А те се случват до река Искър - предпоставка за замърсяване на почвите и водата на стотици хиляди българи. Затова настояваме за незабавно прекратяване на депонирането на нестроителни отпадъци в депото и извънреден консултативен съвет между Столична община и Министерството на околната среда и водите с цел изготвяне на план за изчистването на депо Враждебна и адекватната му рекултивация", написаха от "Спаси София".

На случващото се реагира и групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет. "В почивния ден общинското предприятие „Софинвест" ЕООД допуска, в абсолютно нарушение, да се изхвърлят дивани, фотьойли, туби, гуми, найлон, пластмаси, пдч плоскости. Всичко това за общинските съветници на ГЕРБ в СОС, предполагам, продължава да бъде „инертни строителни отпадъци“, коментира Симеон Ставрев, който е общински съветник от коалицията.

От Столична община съобщиха за "Сега", че на 3 май на депо "Враждебна" е била извършена проверка от експерти от дирекция „Планиране и управление на дейностите по отпадъци“. "При проверката бе извършен оглед на работния участък в „Зона за извършване на рекултивация чрез обратен насип" (Зона за депониране), където освен строителни отпадъци и земни маси, не беше констатирано наличие на друг вид отпадъци, непозволени за депониране в тази зона. Посетени бяха също така „Зоната за предварително третиране на едрогабаритен отпадък“ и „Зоната за сортиране и рециклиране на строителни отпадъци с инсталация за трошене“, където също не бяха констатирани нарушения на технологичните процеси", отговарят от общината. "Смесени битови отпадъци не се приемат на площадката в кв. Враждебна. Постъпилите едрогабаритните отпадъци (ЕГО), строителни отпадъци, както и излезли от употреба гуми, с произход от домакинствата, поставени до контейнерите за смесен битов отпадък, се разтоварват само в „Зона за предварително третиране на ЕГО“, където се подлагат на последващо сортиране. За всеки вид отпадък е обособена зона за временно съхранение, след което се насочват към съответната фирма, притежаваща разрешително за дейности с отпадъци, съгласно Закона за управление на отпадъци, за последващо окончателно третиране. Приеманите на площадката гуми временно се съхраняват в рамките на обособена за целта зона, разположена в близост до „Зоната за депониране“, като периодично се извозват за обезвреждане към фирма, притежаваща съответното разрешително за такава дейност", допълват от Столична община. Според нея представители на оператора на депото информират, че има случаи, в които с превозваните строителни отпадъци, превозвачи транспортират и скрити едрогабаритни отпадъци, като дюшеци, дивани и др. Те обаче своевременното се отстранявали от „Зоната за депониране“ и се прехвърляли за последващо третиране в „Зона за предварително третиране на ЕГО“. 

През есента на м.г. шефът на „Софинвест“ Чавдар Гигов и жителите на „Враждебна“ се разминаха сериозно по темата запълнено ли е общинското сметище или в него има още свободен капацитет, който може да се използва. Според Гигов „площадката за третиране на строителни отпадъци „Враждебна“ (както официално се нарича сметището - б.р.) е запълнена до около 85 процента, което означава, че в нея могат да се депонират още около 1 милион кубически метра строителни отпадъци. Той допълни, че в допълнение към свободния капацитет фирмата изпълнява и други дейности, които водят до периодично освобождаване на площи.

Изнесените от Гигов данни се разминаха коренно с наблюденията и изчисленията на представителите на инициативния комитет. Тяхното мнение е, че капацитетът на площадката отдавна е изчерпан и че Столична община прилага различни прийоми, за да удължи експлоатацията йТе припомниха, че още през 2012 г. Столична община им е обещала обектът да бъде затворен и рекултивиран и върху него да бъде засадена гора. Това трябваше да се случи след пускането в експлоатация на завода за обработката на боклук в село Яна. Този завод вече функционира от 2015 г., но в същото време сметището „Враждебна“ продължава паралелно да се използва. 

Още по темата