Медия без
политическа реклама

Вместо ръст на заплатите, сестрите пак получиха обещание

БГНЕС
Бойко Пенков

"Ние търсим устойчиви решения, казваме в Колективния трудов договор какво се е съгласила държавата и е определила какви пари да вземат медицинските специалисти. Казваме пътя, по който това може да се случи и вървим крачка по крачка това да стане в България. Мисля, че ще успеем“, заяви пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по повод оставките на сестри в две болници. Молби за напускане подадоха всички специалисти по здравни грижи от реанимацията в "Токуда" и в две отделения в болницата в Карлово.

"Ако в Карлово приемат, че ще имат по 950 лв. заплата, това означава, че трябва да увеличат така или иначе приходите на лечебното заведение. А това ще се случи с новия рамков договор и с новия бюджет, където ще има повече пари за болнична помощ", обяви Пенков. Догодина идеята била ръстът на парите за болници да не е за повече преминали случаи, "да има един оборот безкраен, а да се увеличат цените, които плаща НЗОК за всеки болничен случай. Така че, тази разлика по увеличението да отиде като заплата на хората", каза Пенков.

Пенков припомни, че има два варианта за ръст на възнагражденията в Карлово. Единият е заплатата да се вдигне до определените по колективния трудов договор 950 лв., а другият да се увеличи заплатата с по-малко - 100 лв., но да имат по-голямо допълнително стимулиране. Освен това директорът на болницата, който в понеделник се е срещнал със здравния министър Кирил Ананиев, е декларирал, че "хората са си изтеглили оставките“.

РЕАКЦИЯ

"Вариантът с увеличение на заплатите ни със 100 лв. и ДМС, когато и ако има такава възможност, не ни устройва. В момента моето основно възнаграждение като старша сестра на Детско отделение е 730 лв. Със 100 лв. увеличение тя ще достигне 830 лв. Това допълнително материално стимулиране също не ни устройва, защото то е непостоянна сума, която може да варира. ДМС не е стабилен доход, то е свързано с изплащане на клинични пътеки, отчетена дейност и т.н. Вторият вариант, който ние поискахме от управителя на болницата, е 950 лв. заплата за всички и ДМС при възможност. Докато не видим такова споразумение и не го подпишем, няма да оттеглим молбите си за напускане", обяви пред clinica.bg Даниела Икимова, старша сестра в детското отделение в болницата в Карлово. 

Още по темата