Медия без
политическа реклама

Васил Терзиев предлага допитвания къде да се ремонтира в София

Столицата трябва да започне да расте на север, пише в програмата на кандидата на ПП/ДБ и "Спаси София"

12 Окт. 2023
Илияна Димитрова
Васил Терзиев

Кандидатът за кмет на ПП/ДБ и "Спаси София" в столицата Васил Терзиев предлага поне 5 на сто от бюджетите за ремонт и благоустройство в районите на града да се разпределят по инициатива на живеещите в съответните квартали. Това стана ясно при представяне на управленската програма на опозиционната на ГЕРБ коалиция. "Ще реформираме и направим истинско гражданско бюджетиране– ще заделим 5% от бюджета на районната администрация за благоустройство да бъде приоритизиран с гражданско участие, като ще обърнем особено внимание на процеса по информиране и включване на гражданите", пише в програмата на "Обединени за София". Действащи районни кметове от ДБ поясниха, че това може да става чрез онлайн анкети и обществени допитвания, каквито вече са правени на места. "Ще работим с кварталните общности в множество аспекти на градската среда и развитие – устройствени планове, строителство, ремонти, озеленяване, образование и др. Ще създадем активни канали за комуникация с гражданите и ще ги стимулираме да бъдат активни – в т.ч. и в подаването на сигнали към районните администрации", пише още в програмата на Терзиев.

Както "Сега" е писал, и в момента на теория Столична община провежда обществени обсъждания на годишните си бюджети за строителство и ремонт, на които жителите на града могат да участват. След тях обаче управляващите от ГЕРБ изключително рядко включват искания и предложения на местните общности. Кметството провежда и инициативата "София избира", в която хора и сдружения могат да кандидатстват с проекти, след което онлайн гласуване класира печелившите. През 2021 г. бюджетът на "София избира" бе 1,5 млн. лв., а през м.г. бе 1 млн. Според ПП/ДБ и "Спаси София" парите, които се насочват за подобряване на живота в кварталите след пряко допитване до жителите им, трябва значително да се увеличат. 

Опозицията в София предлага още поне 30% от парите, които Столична община харчи за ремонти, да се управляват пряко от районните администрации. В момента няма задължително съотношение, като решенията се взимат по целесъобразност от Столичния общински съвет. Екипът около Васил Терзиев смята, че районните кметове трябва да получат повече правомощия, тъй като те са най-запознати с нуждите на кварталите и живеещите в тях отправят исканията си първо към т.нар. малки кметове. "Така районният кмет придобива права и ресурси, за да реализира общинската политика на терен", пише в програмата на опозиционната на ГЕРБ коалиция в София.  

По отношение на централните улици и булеварди ПП/ДБ и “Спаси София" планират първо да започват с ремонтите на трамвайни трасета в "критично състояние" - бул. "Христо Ботев", бул. "Мария Луиза", бул. "Александър Стамболийски", бул. "Рожен" и бул. "Илиянско шосе". "Изграждане на обособени или ограничени трамвайни трасета по булевардите с натоварен трафик ("Мадрид", "Дондуков", "Овча купел", "Христо Ботев", "Черни връх"), където е възможно да са споделени с автобусния и тролейбусен транспорт. "Ще започнем изграждането на нова трамвайна линия по част от бул. "Тодор Каблешков", както и по бул. "Копенхаген", бул. "Климент Охридски", пише в управленската им програма.

Като краткосрочна мярка за преодоляване на недостига на места в детските градини Терзиев предлага да се насърчават т.нар. родителски кооперативи. "В рамките на 1 година бихме могли да въведем краткосрочни мерки, докато решим генерално проблема с детските заведения, като родителските кооперативи са чудесен подобен пример. Ще работим за признаването на този тип алтернативни форми на обучение", твърдят от "Обединени за София". "Популяризиране на концепцията за създаване на “ведомствени” детски центрове към големи компании", е едно от другите предложения в същата насока.

Ако бъде избран за кмет, Терзиев смята да провежда политика София да започне да се развива на север. "Ще осигурим адекватна транспортна инфраструктура и подходящи линии на градския транспорт от северните квартали на София до местата с концентрация на работни места. Ще заложим средства в следващия бюджет с акцент върху инфраструктурата. Изграждане на нови индустриални паркове или клъстерни зони в приоритетни сектори чрез програми за публично-частни партньорства. Северната част на града има потенциала да бъде притегателен център за бизнес развитие, както и да предлага физически пространства за срещи, събития и обмяна на опит подобно на съществуващите бизнес и технологични паркове в София", пише още в програмата на кандадита на ПП/ДБ и "Спаси София". 

Сред приоритетите на коалицията е в първите шест месеца от следващия мандат в план-сметката за чистотата на София да бъдат включени много повече средства за почистване и поддръжка на междублоковите пространства и зелените площи. 

Още по темата