facebook
twitter

България

ВАС няма да сезира КС за Карадайъ и Пеевски

95
БГНЕС
Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ се оттеглиха от евроизборите, след като те приключиха, но се оказа, че никой не желае да се занимава с този факт.

Върховният административен съд (ВАС) отказа да сезира Конституционния съд (КС) по казуса "Карадайъ-Пеевски". Решението бе взето на пленум на съдиите в сряда, като за него са гласували 53-ма магистрати от общо 71 присъствали, съобщават от съда, без да посочват каквито и да е аргументи за него.

Заседанието бе свикано по жалба на Десислава Иванчева, която в качеството си на кандидат за евродепутат оспори избора на Атидже Алиева и Искра Михайлова за членове на ЕП. Всъщност двете влизат на местата на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, съответно на първо и второ място в листата на ДПС. Двамата се отказаха от мандата си пред Централната избирателна комисия (ЦИК), а тя от своя страна обяви за избрани Алиева и Михайлова.  

В жалбата си Иванчева посочва, че оттеглянето на Карадайъ и Пеевски след провеждането на изборите "представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната", а съгласието на ЦИК "нарушава конституцията".

Преди три дни тричленен състав на ВАС остави без разглеждане двете жалби на гражданското сдружение БОЕЦ и прекрати делата, които бяха заведени заради отказа на Карадайъ и Пеевски да станат евродепутати. Магистратите постановиха, че БОЕЦ няма "правен интерес" да обжалва решението на комисията, както и че "за сдруженията и избирателите защитата на обществения интерес може да се осъществи единствено чрез сезиране на прокуратурата".

ЗАКОНЪТ

Според изборния закон КС може да бъде сезиран от ВАС въз основа на постъпило в срок оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирал кандидати в изборите. Заради това председателят на ВАС Георги Чолаков свика колективния орган, за да се вземе решение дали искането да бъде отправено към Конституционния съд.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Италиански съд предизвика гнева на Салвини

16.08.2019

650
Грешка в решението на съда прати шефа на "Тад груп" в ареста

09.08.2019

Мартин Георгиев

10101 12
БСП изпадна в ситуацията "пари няма - действайте!"

03.07.2019

Таня Петкова

1621 5

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Има си хас да бъдат спазвани решенията на ВАС,

след като за ВАС Законът е голем праз 🌵

Shaaban_bin_Robert

Аз не мога да разбера защо, аджеба, са се кандидатирали за евродепутати, след като не искат да стават такива. Напомня ми за стария виц, в който зайчето питало в сладкарницата за торта с моркови. А избирателите им са в ролята на собственика на сладкарницата.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×