facebook
twitter

България

ВАС няма да сезира КС за Карадайъ и Пеевски

95
 БГНЕС
Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ се оттеглиха от евроизборите, след като те приключиха, но се оказа, че никой не желае да се занимава с този факт.

Върховният административен съд (ВАС) отказа да сезира Конституционния съд (КС) по казуса "Карадайъ-Пеевски". Решението бе взето на пленум на съдиите в сряда, като за него са гласували 53-ма магистрати от общо 71 присъствали, съобщават от съда, без да посочват каквито и да е аргументи за него.

Заседанието бе свикано по жалба на Десислава Иванчева, която в качеството си на кандидат за евродепутат оспори избора на Атидже Алиева и Искра Михайлова за членове на ЕП. Всъщност двете влизат на местата на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, съответно на първо и второ място в листата на ДПС. Двамата се отказаха от мандата си пред Централната избирателна комисия (ЦИК), а тя от своя страна обяви за избрани Алиева и Михайлова.  

В жалбата си Иванчева посочва, че оттеглянето на Карадайъ и Пеевски след провеждането на изборите "представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната", а съгласието на ЦИК "нарушава конституцията".

Преди три дни тричленен състав на ВАС остави без разглеждане двете жалби на гражданското сдружение БОЕЦ и прекрати делата, които бяха заведени заради отказа на Карадайъ и Пеевски да станат евродепутати. Магистратите постановиха, че БОЕЦ няма "правен интерес" да обжалва решението на комисията, както и че "за сдруженията и избирателите защитата на обществения интерес може да се осъществи единствено чрез сезиране на прокуратурата".

ЗАКОНЪТ

Според изборния закон КС може да бъде сезиран от ВАС въз основа на постъпило в срок оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирал кандидати в изборите. Заради това председателят на ВАС Георги Чолаков свика колективния орган, за да се вземе решение дали искането да бъде отправено към Конституционния съд.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Адвокатурата праща в КС закона срещу прането на пари

14.08.2020

РАДА НИКОЛОВА

615
Сайтът на ДПС пуска стари речи на Доган с намеци към Борисов

07.08.2020

7941 12
Президентът май пази благоразумна дистанция от Доган

02.08.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

12959 42

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Има си хас да бъдат спазвани решенията на ВАС,

след като за ВАС Законът е голем праз ?

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Аз не мога да разбера защо, аджеба, са се кандидатирали за евродепутати, след като не искат да стават такива. Напомня ми за стария виц, в който зайчето питало в сладкарницата за торта с моркови. А избирателите им са в ролята на собственика на сладкарницата.

Влез или се регистрирай за да коментираш