Quantcast

Медия без
политическа реклама

Трима кандидати искат да строят новата детска болница на Бургас

Правителството даде зелена светлина за изграждането на новото лечебно заведение

22 Февр. 2023ТАНЯ ПЕТРОВА
Идея за интериора на новата детска болница.

Служебният кабинет даде зелена светлина за създаването на нова детска болница в Бургас. Бъдещото лечебно заведение ще се казва „Св. Анастасия“ и ще бъде общинска собственост. Очаква се в изграждането му да бъдат инвестирани 68 млн. лв., като дейностите ще започнат реално през 2027 г. 

Това стана ясно от прессъобщение на правителствената пресслужа. С решението на кабинета и вече обявената обществена поръчка за изграждане на лечебното заведение Бургас е на път да изпревари столицата в изграждането на болница за лечение само на деца. 

Проектът за изграждане на лечебното заведение бе изготвен съвместно с Европейската инвестиционна банка, която ще осигури и 25 млн. лв. заем за реализирането на проекта. Наред с това община Бургас възнамерява да кандидатства за финансиране по новата оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., като осигури и собствено съфинансиране. Очакват се подробности по финансовия модел за реализиране на проекта, но процедурата за избор на изпълнител вече тече и крайният срок за подаване на документи приключи вчера. 

КАНДИДАТИТЕ

Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че оферти за изграждането на лечебното заведение са подали трима участника – „Архитектурно и строително бюро Хелвеция“ ЕООД, консорциумът ДДЗД „МБАЛДБ Св. Анастасия – Бургас“ (с компаниите „Планекс Бургас“, „Планекс инфраструктура“ и „Планекс“) и консорциумът „Щрабаг Детска болница Бургас“ („Щрабаг“ ЕАД и „Щрабаг“ Сп.з о.о). Ценовите оферти още не са отворени, предстои да стане ясно дали и тримата кандидати са покрили изискванията за участие. 

Според концептуалния проект новата детска болница ще има разгъната застроена площ от 24 732 кв. м., от които 3334 кв. м. под земята. Ще има отделна обществена поръчка за изграждането на паркинг към болницата. Болницата ще разполага със 133 легла, от които 10 за интензивно лечение. Ще има отделение за спешна помощ с 11 поста за наблюдение, 11 поста за лечение и 9 поста за бързо проследяване. Към болницата ще функционира хирургичен блок с 3 операционни зали. 

Болницата ще обслужва цялата югоизточна част на България и ще бъде изградена в комплекса на УМБАЛ Бургас, въпреки че ще работи самостоятелно.

Ключови думи:

детска болница, Бургас

Още по темата