Quantcast
Съдът отряза кабинета за строежи в Пирин | СЕГА
facebook
twitter

България

Съдът отряза кабинета за строежи в Пирин

Законът допуска ремонти, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка, гласи окончателното решение
307
 Архив СЕГА
Две години в София и в страната имаше масови протести срещу застрояването на Пирин.

Двегодишните протести на природозащитниците се увенчаха с успех - Върховният административен съд (ВАС) сложи край на намерението на правителството да се застрояват нови територии в Пирин и да бъде направен втори лифт.

С окончателно решение петчленен състав на съда отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета на 29 декември 2017 г. Министерският съвет и екоминистерството загубиха на първа инстанция делото, заведено от WWF Световен фонд за дивата природа, "Дунавско-Карпатска програма България" и Асоциация на парковете в България. Вторият лифт на Банско беше обещан от "Обединените патриоти" на община Банско и концесионера "Юлен". Според скептиците кабинетът ще намери нова вратичка, за да прокара строежа.

Все пак в решението си върховните съдии Милка Панчева, Наталия Марчева, Румяна Папазова, Георги Георгиев и Тодор Тодоров тълкуват, че Законът за защитените територии забранява строителството и допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. Измененията на Плана за управление на Национален парк "Пирин" попада в обхвата на Закона за защитените територии (ЗЗР), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и затова трябва да бъдат спазени изискванията за процедури за екологична оценка и оценка за съвместимост. Според съда министърът на околната среда и водите е бил длъжен да извърши екологична оценка. И е очевидно, че промяната в плана е свързана в областта на туризма, както и с териториалното планиране и земеползване, които са част от основанията по Закона за опазване на околната среда за задължителна екологична оценка.

В казуса "Пирин" миналото лято се намеси и главният прокурор Сотир Цацаров, който настоя кабинетът да промени концесионния договор с "Юлен", за да отстрани нарушенията по него. Това стана, след като проверка на прокуратурата по друг "зелен" сигнал потвърди, че концесионерът надвишава правата си - факт, който се знае от години. През ноември в "Шоуто на Слави" Цацаров дори заяви, че прокуратурата знае кой е истинският собственик на концесионера. Когато след това за такъв беше обявен ски шампионът Марк Жирардели, главният прокурор се изненада.

Когато кабинетът загуби на първа инстанция, вицепремиерът по това време Валери Симеонов се закани пред репортер на "Сега" в случай на окончателна загуба: "Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя. Предайте на зелените, че всичко, което не трябва според тях да бъде направено, е направено. Малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост." Вече депутат, Симеонов коментира, цитиран от "Медиапул", че решението е вредно и "най-вероятно е взето под натиск". Колкото до релсата - било шега. 

От екоминистерството коментираха, че министър Нено Димов ще се съобрази със съдебното решение. Досега той чакал окончателното решение, преди да предприеме действия по изпълнение на промените в Плана за управление на парка.

 

РАЗРУХА

Повече от декар са унищожените от багер дюни на къмпинг „Смокиня”, е установила проверката на екоинспекцията в Бургас, която се проточи няколко дни. Геодезическо заснемане на разораната защитена територия е установило, че най-много са засегнатите бели дюни, които са и най-ценни. Малка част от унищожените местообитания попадат в концесията на плажа. Повечето са в частни имоти, уточнява bTV. Екоинспекцията ще сезира полицията и за останалите каравани в къмпинга, които се намират върху дюни. До момента са установени трима нарушители. Прокуратурата вече повдигна обвинения на двама за унищожаването на дюните – на сочения за подбудител бизнесмен, собственик на част от имота, и на багериста, заравнил терена. Наказанието за унищожаване на дюни е до 3 г. затвор и глоба.

Още

Докаран до фалит търговец осъди НАП, ВАС и Народното събрание

21.05.2022

15242
Съдът нареди ВСС да разгледа и случая "Жоси" за уволнението на Гешев
Съдът премисли: Глобата на КЗК за „Хиполенд“ е правилна