Quantcast
Съдът отказа да пусне от ареста обвинения за смъртта на Милен Цветков | СЕГА
facebook
twitter

България

Съдът отказа да пусне от ареста обвинения за смъртта на Милен Цветков

Има реална опасност Кристиан Николов да извърши ново престъпление или да се укрие, смятат магистратите
587
 БГНЕС

Съдът отхвърли молбата на Кристиан Николов, който е обвинен за умишлено причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков при катастрофата от 19 април, да излезе от ареста. Николов искаше да бъде пуснат под домашен арест и контролиран с електронна гривна. Съдия Петър Стоицев от Софийския градски съд отхвърли молбата му.

Цветков загина при кошмарен инцидент - докато чакаше с колата си на червен светофар край столичен мол, върху автомобила му връхлетя джип с огромна скорост. 

Има реална опасност от извършване на престъпление и от укриване, смята съдът. Той характеризира обвинеямия като "изключително безотговорен, лекомислен и самонадеян". Посочи, че е управлявал колата си след силен коктейл от наркотици - марихуана, амфетамини и кокаин. 

Според съда тежкото наказание, което Николов може да получи, ако бъде признат за виновен - от 15 до 20 години или доживотен затвор, е мотив той да се укрие, ако бъде пуснат от ареста.

Определението на Стоицев може да са обжалва пред Софийския апелативен съд. Ако Николов обжалва, апелативният съд ще гледа делото му на 10 ноември.

Преди това адвокатът на Николов пледира, че прокуратурата 7 месеца досега не е наложила забрана на клиента му да напуска страната, което означавало, че и самата прокуратурата смята, че няма опасност младежът да се укрие. Той живее в София, сгоден е за българско момиче, неговото семейство – майка, баща, брат и сестра, са в София. За него има само позитивни характеристични данни, обоснова се още Лъчезар Таков. Той призна, че в началото  на разследването Николов е имал "известни затруднения от психическо естество да съдейства", но когато ги е преодолял, е станал кооперативен и ангажиран с това разследването да приключи в разумен срок.

"На всички е ясно защо деянието беше преквалифицирано от непредпазливо в умишлено – за да може Николов да бъде държан по-дълго в ареста и да се угоди на общественото мнение", каза още адвокатът. Според него с държането на Николов в ареста се обслужва концепцията на прокуратурата за нейното присъствие в общественото пространство.

По думите на защитата делото можело да приключи и по-бързо, но прокуратурата го бавела. "Едно семейство е почернено, да не почерняме и второ. Той вече носи своето бреме. Неговата психика вече прие достатъчно", завърши адвокатът.

Прокурорът Иван Кучиев посочи, че арестът е единствената адекватна мярка за Николов. Той обясни още, че ДНК експертиза показва, че Николов е седял на мястото на водача в момента на произшествието. Че колата му е била техническа изправност и Николов е имал възможност да го управлява и да спре. Експертизата сочи още, че той е имал пряка видимост към пътната ситуация на кръстовището на повече от 200 м и е възприел както светофара, така и какво се случва на пътя. Въпреки това е карал с 99 км/час - скорост, която надвишава близо два пъти максимално разрешената.

Прокурорът посочи още, че според аутопсията смъртта Цветков е настъпила в рамките на минути и е била неизбежна, независимо каква медицинска помощ му е оказана.

Макар и да декларират желание за съдействие, на практика злоупотребяват с правата си, настоя още прокурорът. И припомни как в началото Николов е оспорвал авторството на деянието, отказал е да даде образци за ДНК анализ, не е искал да съдейства за психолого-психологичната експертиза.

Според прокурорът с множеството си искания защитата цели да шиканира и забави процеса. Освен това Николов имал "средства и възможности да се укрие".

Самият Николов изрази пред съда съболезнования на семейството на Милен Цветков. "Вече 7 месеца съм в ареста, съдействам изцяло, така ще е и занапред, няма да се укривам, да бягам, да шиканирам. Знам какво ме чака и смятам да поема пълна отговорност. С електронна гривна ще съм откриваем и постоянно контролиран. В този момент имам нужда да съм със семейството си", каза обвинеямият.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тирове и микробус блъснаха стадо биволи на АМ "Струма"

25.01.2021

2102 24
Майката на обвинения за смъртта на Милен Цветков няма да го защитава

21.01.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1383 9
Шофьор блъсна жена и 2-годишното ѝ дете на пешеходна пътека

20.01.2021

1978 23

Коментари

d5555

Браво така трябва!!!!👍

Деструктор
снимка на Деструктор

а ако бе някоя незнайна  жертва  като работник от чистотата  убит от дъщерята на пършевицата,като двама млади убити на Тротоара от синче на прокурор?

на дъщерята и книжката не са взели...а синчето намалена  условна..никога не помириса арест...

 

а застрахователите отказват обещетение,че и в жертвата имало наркотици...

 

 

не защитавам убиеца  ама се пак 1 аршин  

то затова няма  набит или поне заплют съдия, те пускат те дават индулгенциии

Деструктор
снимка на Деструктор

а "с огромна скорост." са  недоказани писаници  няма  дефиниция за огромна скорост...била е повече от разрешената вероятно..

а  твърдението "умишлено  убийство " няма как да се реализира...недоказуемо е...в случая..

 

и пак 2ен аршин   оня с буса пътуващ за турция  според пътуващи карал "нормално
всъщно скороста е била "огромна" за малко да обърне тира..но - виновен  молдовският гражданин...за умишлено убийство нищо чее спрял.

MatSM

"В този момент имам нужда да съм със семейството си", каза обвинеямият.

 

След това деяние, е цинично да обясняваш от какво имаш нужда...

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Браво така трябва!!!!

 

Дали трябва е спорно, но после пак ще негодувате, че излизали от затвора след година-две. Ей заради това "така трябва" лежат малко. Щото "така трябва" се приспада от наказанието.

 

Памфуций
снимка на Памфуций

 Той призна, че в началото  на разследването Николов е имал "известни затруднения от психическо естество да съдейства", но когато ги е преодолял, е станал кооперативен и ангажиран с това разследването да приключи в разумен срок.

Хахахаха... той и другите лайненца направиха всичко възможно в началото да възпрепястват разследването, но това били "известни затруднения от психическо естество". Че и гадае за преценката на прокуратурата, която сама е изложила мотивите си и преценката. 

А прокуратурата - след като той задържан под стража - на какво основание да иска да му се налага забрана за излизане от страната? 

Влез или се регистрирай за да коментираш