Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът даде 12 месеца на София за мръсния въздух

С решението си СГС разбива на пух и прах твърденията на общината, че изпълнява програма от 100 мерки за справяне с проблема

09 Ноем. 2021Обновена
Илияна Кирилова
През зимата софийският смог може да се схруска.

Столичната община е допуснала системно превишаване на фините прахови частици в града. Това прие Софийският градски съд по колективното дело за мръсния въздух на столицата. Общината не е приела актуална програма за управление на качеството на въздуха, не е изпълнила напълно задължението си да информира обществото за качеството на атмосферния въздух, приема още съдът.

И осъжда Столичната община до 12 месеца от влизане в сила на решението да преустанови бездействието си с мерки, сред които са въвеждане на стимули за използване на алтернативни методи за отопление и да направи оценка в сектор "Транспорт". Анализът трябва да отговори дали мерките до момента са довели до повишаване привлекателността на обществения транспорт. И още: Ако не - защо? Броят на ползвателите на градския транспорт намалял ли е или се е увеличил? Ако е намалял – кои действия са довели до това?

Освен това съдът задължава общината да направи анализ за възможностите за етажни паркинги и увеличаване на буферните паркинги, както и изграждане на цялостна велосипедна мрежа. Трябва да се анализират и възможностите за изграждане на паркове в териториите с наднормено замърсяване и/ или зелени стени, смята съдът. Както и по какъв начин градското планиране влияе на качеството на въздуха, а общият устройствен план да се измени така, че да се осигури подходящ микроклимат, който да гарантира движение на въздушните маси и внасяне на чисти въздушни маси. Съдия Албена Ботева подчертава и че общината може да не се ограничава само с тези мерки.

С решението си Софийският градски съд разбива на пух и прах твърденията на Столична община, че управляващите в София изпълняват успешно интегрирана програма от 100 мерки, чиято цел е решаването на проблема със замърсяването на въздуха в града.

Остават в сила и временните мерки, наредени от съда през 2019 г., свързани с публичността на информацията за качеството на въздуха и задължението за миене на улиците по публичен график. Решението на градският съд не е окончателно и може да се атакува пред апелативния, напомнят от там.

По същото дело още през лятото на 2019 г. СГС заповяда на кмета на София Йорданка Фандъкова и на подчинените й улиците в София да се мият два пъти месечно от май до септември и веднъж месечно от октомври до април. След това София беше задължена и да обявява актуалните данни за замърсяването на въздуха на страницата си във Фейсбук и на сайта си, след като стана ясно, че тя не може да прави това на информационните табла по спирките и в станциите на метрото. Във Фейсбук и на сайта на общината в реално време трябва да има достъп до информация за замърсяването с фини прахови частици, приземен озон, азотен диоксид и серен диоксид.

Делото беше заведено от граждани и неправителствени организации, обединени в "Група за чист въздух" през 2017 г. Те поискаха от съда да установи дали Столичната община е бездействала през последните три години по отношение на проблема с мръсния въздух и ако е така, да бъде осъдена да предприеме подходящи мерки за справяне с последиците. През октомври т.г. стана ясно, че по това дело Фандъкова е одобрила плащане на 108 000 лева на адвокатска фирма, която да представлява Столична община и да пледира, че въздухът в София не е замърсен по вина на администрацията. 

Според ищците увредени от действията и бездействията на общината са всички граждани, които живеят, работят или учат в София от януари 2015 г. Началото на делото се проточи повече от година заради първоначалното му прекратяване и отводи на съдии.

 

 

 

Още по темата