Медия без
политическа реклама

От събота или неделя метрото пак ще стига до "Хаджи Димитър"

Според шефа на "Метрополитен" няма конкретен виновник за аварията, затворила за 2 месеца крайната станция на третия метролъч

17 Март 2021

След двумесечно прекъсване от събота или най-късно от неделя влаковете на софийското метро отново ще тръгнат между станциите "Театрална" и "Хаджи Димитър" от третия му диаметър. Това обяви изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев пред Нова тв. Участъкът бе спрян за движение на 19 януари. "Конструкцията на дъното на Перловската река, правена преди 40 години с деформационни фуги през 4-5 м, през които водата да изтича, са предизвикали натиска върху тунела на метротрасето. Водният натиск е бил повече от предвиденото в геоложкия доклад и това е причинило пропадането на трасето", обясни Братоев. Той допълни, че ремонтните дейности са приключили и в момента вървят изпитанията на поправеното трасе.

Според шефа на общинската фирма няма конкретен виновник за деформацията на релсите и затова, че проблемът не е бил предвиден и избегнат.  "Анализирахме дали е грешка на проектантите - не е, дали е на геолозите - не е, на изпълнението - и те не са. Отвсякъде има по малко", твърди инженерът. Братоев не отрече категорично, че в бъдеще дефектът няма да се появи пак. "Това става само при високи нива на водата в реката", отговори Братоев на въпрос дали линиите може отново да се надигнат. Деформационните фуги по речното дъно трябва да останат, защото това е целта им, уточни той.

Носещата конструкция на тунела на метрото въобще не е била засегната, но се е наложило да се разбиват 36 м бетон от вътрешната облицовка, която държи хидроизолацията. "Отново се бетонира релсовият път и предстои до петък да мине приемателната комисия (от ДНСК)", каза той. В събота или неделя влаковете с пътници ще стигат до метростанция "Хаджи Димитър", увери Братоев.

Участъкът от "Красно село" до "Горна Баня" пък ще бъде пуснат в експлоатация в средата на април, след като бъде одобрена от приемателна комисия. Тази линия ще позволи на хората, които идват от Перник, да слизат на гарата в Горна Баня и директно да взимат метрото до центъра на столицата, обясни Братоев. 

Още по темата