facebook
twitter

България

Столичната община дава над 1 млн. лв. за къщата на Яворов

109
Илияна Кирилова
От м.г. до сега първоначалната цена на сградата падна с около 400 000 лв.

Столичната община пак реши да купи къщата, в която поетът Пейо Яворов живее за кратко със съпругата си Лора до нейното самоубийство и своя опит да я последва. Общинският съвет ще гласува в четвъртък предложение на зам.-кмета Тодор Чобанов за участие в третия търг за триетажната сграда на ул. "Г.С. Раковски". Обявената начална цена е 1.286 млн. лв., като според Чобанов общината е готова да даде близка до тази сума. Отделно конструктивното укрепване на сградата ще струва още около половин милион.

Заради множеството тежести върху имота и правни неясноти при предишните два опита за продажба общината се отказа от сделката. Сградата, която е паметник на културата, многократно е сменяла собственика си. От 2015 г. тя е притежание на Васил Панчев, който е и последният управител на неправителствената организация "Дом Яворов". Между него и бившия управител на дружеството Володя Лозанов текат правни спорове. В същото време въпреки направените два ремонта от Панчев сградата, която през годините е обречена на разруха, има сериозни конструктивни проблеми. 

Кметът Йорданка Фандъкова заговори за купуване на къщата през октомври м.г., когато стана ясно, че тя се продава по съдебен път. "Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и е ценен архитектурен паметник. Разговарях с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на културата Боил Банов общината или държавата да я придобият. Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 000 лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко", обясни тя тогава. Мнозина обаче изразиха несъгласие публични ресурси да се харчат по такъв начин.

БЕЗ КАНДИДАТИ

Първият търг през ноември се провали поради липса на купувачи. Обявената тогава цена беше 1 628 000 лв. През януари исканата сума спадна на 1 465 000 лв., но желаещи отново не се намериха. През юни съдът обяви трети опит за публична продан. Срокът за подаването на оферти е от 26 август до 26 септември. Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София загуби дело за 1,7 млн. лв. срещу регионалното министерство

07.10.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

2136 3
Къщата на Яворов вече е собственост на Столична община

27.09.2019

548 4
"Двуетажна" шахта се появи на току-що ремонтирана улица в София

25.09.2019

7480 19

Коментари

Johnny2965

Да. Един от случаите, в който парцела струва повече от къщата. Ако потенциалните купувачи биха могли да разрушат къщата и да я заменят със съвременна сграда, то несъмнено биха дали много по-голяма сума.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×