Quantcast

Медия без
политическа реклама

Столична община не направи нищо за опасните шахти

29 Дек. 2021
Илияна Кирилова

Столична община е доникъде с обещаните мерки след нелепата смърт на 16-годишния Людмил. Людмил загуби живота си след токов удар на тротоар в широкия център на столицата, пред болница „Св. Иван Рилски". Месеци наред общината не успява да изпълни дори елементарното обещание да монтира датчици на стопанисваните от нея шахти, така че да е ясно кой и кога ги е отварял.

Това показа проверка на „Свободна Европа“ по повод обeщаните след нелепия инцидент през феврурари, 2021 г. спешни мерки от Столична община. Нито мерките се оказаха спешни, нито усилията по изясняване на обстоятелствата около инцидента – успешни.

От 4000 шахти, стопанисвани от Столична община, до момента датчици са монтирани едва на 130, показва проверката на „Свободна Европа“. Темпото е меко казано бавно – до май месец монтираните датчици са били едва 30, а районните кметове в централните части на столицата изобщо не знаят за инициативата. Поне трима райнони кметове на централни райони – на „Триадица“ Димитър Божилов, Трайчо Трайков (Средец) и Константин Павлов (Лозенец) не знаят за намеренията за монтиране на датчици, пише "Свободна Европа".

Също толкова безславни за момента изглеждат и усилията да се установи кой е пипал шахтата преди нелепия инцидент. Оказа се, че за реконструкцията на светофарната уредба, която се обслужва от шахтата, няма строителни документи. Обикновено такива липсват, когато дейностите се водят ремонт. Така и не се разбра кой точно е влизал в шахтата въпреки уверенията, че има записи от улични камери и на тях било устонавонено поне 20 влизания в шахтата в месеца преди инцидента. В началото на разследването се твърдеше, че се правят опити за установяване на тези лица и издирването им. Самото установяване чия е шахтата отне дълги дни и прехвърляне на топката между Столична община, район „Триадица“ и ДНСК.

Още по темата