Quantcast

Медия без
политическа реклама

Столичани негодуват от лятното разписание на транспорта

Илияна Кирилова

Лятното разписание на градския транспорт в София, което Столичната община въвежда за поредна година, отново ще донесе неудобства за столичани. От вчера броят на автобусите, трамваите и тролейбусите в града е намален с 20 на сто, а възстановяването на нормалния график ще се случи от 1 септември. Разредени са и влаковете на метрото. От Центъра за градска мобилност ежегодно поясняват, че редуцирането на превозните средства се прави заради намалелия брой на пътниците в сезона на отпуските. Оттам уверяват още, че при най-често използваните линии увеличаването на интервала на движение на колите ще е съвсем минимално. През 2017 г. обаче Би Ти Ви излъчи репортаж, че в разгара на лятото пътници са се били, за да влязат в автобус 111 и че хората едва дишат в претъпканите автобуси. От Столичната община тогава отговориха, че са разбрали за проблема от репортажа и че в отговор пускат по линията повече съчленени автобуси. 

Справка в сайта на ЦГМ показва, че най-засегнати от разреденото разписание този сезон ще са автобусите до квартали като Бистрица, Бояна, Драгалевци и т.н. Доста нарядко ще са превозните средства и по линия 84, която обслужва терминал 1 на аерогарата, до който няма метро. В доста натоварения пояс от 10 до 16 часа например колите по линията ще са само две на час. 

 

ОБЕЩАНИЯ 

Кметът Йорданка Фандъкова ще предложи Столичният общински съвет да гласува споразумение за вдигане на заплатите на шофьорите в градския транспорт с 10% в три поредни години. Предложението се появява след среща на Фандъкова с ръководствата на КНСБ и "Подкрепа". Първото увеличение се предвижда да е от 1 март 2020 г. В момента основната заплата в градския транспорт е 1150 лв., а средното възнаграждение е 1800 лв., в което влизат и парите за стаж, за храна, премии за добра работа и приходи от продажба на билети. 

Още по темата