facebook
twitter

България

Спецпрокуратурата получи още 1 млн. лв. за 2019 г.

Спецсъдът има пари за бонуси, но няма правила за раздаването им
236
 Илияна Кирилова

Бюджетът на специализираната прокуратура е актуализиран с близо 1 млн. лв. през октомври. Така спецобвинението разполага с 7.54 млн. лв. за годината, а не с отпуснатите му първоначално 6.64 млн. лв. Това става ясно от отговорите на прокуратурата до "Сега" по Закона за достъп до обществената информация. Увеличение има и за апелативната спецпрокуратура, но то е по-малко - от 1.44 млн. лв. на 1.47 млн. лв. 

Първоначално спецмагистратите се занимаваха само с делата срещу организираната престъпност. След това управляващите им дадоха и производствата за корупция по високите етажи на властта, за да ги "извадят" от Софийския градски съд, който по онова време се ръководеше от неудобния за статуквото Калоян Топалов. 

В началото на ноември прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие правилата, по които ще се отпускат бонусите в спецобвинението. По закон на магистратите и служителите там се полагат до 6 заплати отгоре годишно. Кадровиците решиха, че бонусите ще се решават индивидуално, след като магистратите получат оценка от специални помощни комисии. Членовете на комисиите ще се сменят на 2 години и ще се посочват от общото събрание на прокуратурата.

Съдийската колегия на съвета обаче не успя така лесно да приеме правила за бонусите и миналата седмица дори поиска парламентът да разтълкува текста от съдебния закон, с който се регламентира получаването им. Някои членове на съдийската колегия смятат, че бонусите трябва да се отпускат, като се преценява натовареността. Според други допълнителното заплащане се полага само защото магистратите са специализирани и трябва да им се дава след индивидуална оценка на резултатите от дейността им.

Бонусът от до 6 заплати беше въведен с промени в Закона за съдебната власт в началото на 2018 г. Въпреки че ВСС още не е разписал правилата за отпускането им, на 1 октомври правителството отпусна друг 1 млн. лв. за допълните възнаграждения на магистратите и служителите в двете спецсъдилища, в които работят общо около 30 съдии и 70 служители.

Преди това, през юли, бяха отпуснати 2 млн. лв. за бонуси в цялата система. За сравнение бюджетът на спецсъда за 2018 г. е 2 628 181 лв., над 1.6 млн. лв. от тях са за заплати. От съда не са огласили данни за 2019 г. Бюджетът на апелативния спецсъд е 1 674 135 лв. за 2019 г. От тях малко над 1.2 млн. лв. са за заплати. Година по-рано бюджетът е 1 440 550 лв., над 1 млн. лв., от които са за възнаграждения.

 

РАЗМИНАВАНЕ

Бюджетът, който съдебната власт иска за догодина, е с около 88 млн. лв. повече от предлаганите му от министерството на финансите 771 317 000 лева. ВСС отказа да съгласува този бюджет. Гарантирани са парите за увеличение на възнагражденията, както и за по три допълнителни заплати в специализираните съдилища и прокуратури.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ отказа 5 лв. по-високо обезщетение за безработица

17.09.2020

347
Прокуратурата поиска доживотен затвор заради атентата в Сарафово

17.09.2020

Обновена

504
ВСС спря използването на единната система на съдилищата

16.09.2020

Обновена

1659 14

Коментари

Интервал

Би било полезно да има и списък с резултатите срещу допълнително раздадените милиони. Така населението ще е наясно защо, дори в зародиш ще бъдат подрязани криллцата на разни политически и хибридни атаки.

Влез или се регистрирай за да коментираш