Медия без
политическа реклама

Софтуерът на машините за гласуване е непригоден за кметския вот

Водим разговори как да бъде надграден, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева

18 Авг. 2023
ЦИК трябва да намери начин на устройствата да се гласува с до 4 бюлетини.
Илияна Димитрова
ЦИК трябва да намери начин на устройствата да се гласува с до 4 бюлетини.

Софтуерът, който ползват машините за гласуване в момента, не може да се използва за предстоящите на 29 октомври местни избори. Това се разбра от интервю на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пред БНР.

По думите й, когато е сключен договорът за доставката на устройства и техния софтуер през февруари 2021 г., не е било предвидено машинно гласуване на избори за кметове и общински съветници.

"На места в тези избори ще се гласува с 4 бюлетини. В Изборния кодекс не беше предвидено да се гласува на местни избори с машинно гласуване, когато то беше въведено като начин на гласуване. Сега ще трябва да се ползват тези машини, но този софтуер - с него не е предвидено такова гласуване, трябва да бъде надграден“, обясни Матева.

Затова в момента се водели разговори как да бъде надграден този софтуер, за да може да бъде използван на вота. С кого се водят разговори, не се разбра. В ЦИК смятат, че избирателят трябва да може сам да прецени в каква поредност да гласува на изборите, на които има право в своето населено място.

БЕЗ КАПАЦИТЕТ

ЦИК трябва да разполага със собствен капацитет да провежда машинния вот, без да разчита на външни изпълнители, както досега. Затова Изборният кодекс изисква от комисията да създаде специално звено за машинно гласуване. Това, че такова практически няма, Матева оправда с това, че миналата година, когато се опитали да попълнят състава на звеното, не се появили кандидати.

Според нея възможна причина за липсата на интерес е ниското заплащане. "Ще се обяви конкурс, но сме наясно, че дори да се появят кандидати, те няма да могат да участват в работата за тези избори за общински съветници и кметове", констатира тя.

ЗА ХАРТИЯТА

Матева категорично отхвърли твърденията, че хартията за бюлетините е станала причина 131 машини на последните избори на 2 април да не работят. В този смисъл се изказа шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Неговата фирма редовно работи по избори с ЦИК за организацията и провеждането на машинния вот.

Говорителят на комисията заяви, че е направен анализ в 2 независими лаборатории на хартията, използвана на 2 април, и хартия от предишни избори. Становището и на двете лаборатории е, че хартията е с едни и същи характеристики. Според Матева проблемът на много от машините беше, че изобщо не са стартирали, имали са проблеми с флаш паметите, с екраните и със софтуера. Тя посочи, че на изпълнителя „Сиела Норма“ не е заплатено за гласуването с тези машини.

Матева изказа мнение, че поне 14 дни трябва да има между двата тура на изборите, за да може вторият тур да се подготви спокойно.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЦИК, машинно гласуване

Още по темата