Медия без
политическа реклама

Софтуерното инженерство вече е втората най-желана специалност в СУ

7148 кандидати се борят за 5925 места държавна поръчка

Илияна Кирилова

Психологията остава най-предпочитаната специалност в Софийския университет, показва справка на висшето училище за първия етап на класирането на кандидат-студентите. Извън този феномен от последните години обаче класацията на най-желаните програми на университета е сериозно прекроена и в някои отношения по-точно отговаря на възможностите за добра реализация и заплащане.

За първи път на второ място сред желанията на кандидат-студентите е софтуерното инженерство. От Топ 10 за първи път отпада публичната администрация, за която отдавна е известно, че има пренасищане на кадри. Липсва и друга "любимка" от предни години - социологията. Любопитно е, че правото, което в последните години едва се класираше сред най-желаните специалности, сега е на трето място. На следващите места кандидатите са поставили специалностите „Фармация“, „Комуникационен мениджмънт“, „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Журналистика“ и „Медицина“. Попадането на педагогическа специалност сред най-желаните със сигурност ще се приветства от МОН, което в последните години предлага специални стимули за тези програми с цел да попълни кризата за преподаватели в средното образование.

7148 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище. Местата държавна поръчка тази година са 5925 - с около 9% по-малко, отколкото бяха за академичната 2018-2019 г. Приети са 66 лауреати и първенци на национални и международни олимпиади. Второто класиране ще бъде обявено на 16 юли, а на 23 юли ще има и трети етап.

Още по темата