facebook
twitter

България

В София вече има и ремонт на проекта за ремонт

Общината поиска проектантите да предложат нови решения за настилката и уличното осветление в зоната около "Св. Ал. Невски" и градинката при Военния клуб
743
 Илияна Кирилова

Една от първите задачи на Столичната община след изборите се оказа довършването на прословутата реконструкция на централната градска част. Главният архитект Здравко Здравков пусна във втория работен ден след изборите обществена поръчка за преработка на проекта за реновирането на зоната около храм-паметника "Св. Александър Невски". Тук договорът за строителните дейности с "ПСТ Груп" не бе изпълнен и наполовина, като се предвиди той да бъде завършван на следващ етап.

Новото задание за преработка на проекта се възлага директно на "А.Д.А. - агенция дизайн и архитектура" заради наличието на авторски права, става ясно от обявлението на поръчката. Те ще получат до 90 000 лв. без ДДС за преработка на проекта, като нуждата от това се обяснява с възникване на непредвидени обстоятелства. Те не са посочени конкретно в решението за откриване на поръчката, като в него само се посочва, че по темата има пращани писма през юни от зам.-кмета Албена Атанасова и дейностите се налагали  с цел осигуряване на целесъобразна, естетична и безопасна градска среда.

От техническото задание към поръчката става ясно, че бъдещите ремонтни дейности ще бъдат разделени на общо 10 етапа, като работите ще започнат от бул. "Васил Левски" в частта между университета и паметника на Васил Левски. Новият проект трябва да отрази намеренията на "Софийска вода" за изграждане на водопроводни и канализационни клонове в района, трябва да се преработят и прилежащите площи около Военния клуб с оглед на техническите характеристики на сградите. Проектантите ще търсят изцяло нова решение за градинката зад Военния клуб, където първоначалният проект предвиждаше да се монтират скъпи монолитни гранитни пейки по над 10 000 лв. Ще се търсят и нови варианти за уличното осветление около храм-паметника "Св. Александър Невски" след получено становище от културното министерство по предходния проект. Главният архитект е обърнал особено внимание и на настилките в района, проектът ще се преработва и по линия на осигуряване на достъпна среда.

За жълтите павета по бул. "Цар Освободител" е разпоредено да се уточнят изрично местата, на които ще се наложи подмяна на паветата с нови. От заданието става ясно, че в целия район ще бъдат предвидени подземни контейнери за отпадъци. Разделянето на проекта на етапи ще доведе до разделяне на етапи и на количествено-стойностната сметка за довършване на строителството. Ще има и нов мострен каталог, като за градското обзавеждане се изисква максимално да бъде съобразено със съществуващото, а доставяните артикули да са с класически дизайн.

Все още няма коментари

Още

Подготвя се втора актуализация на бюджета на София

19.09.2020

572 2
19-годишен младеж загина в София заради опасно селфи

19.09.2020

1687 3
72-ра вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

1710 31

Влез или се регистрирай за да коментираш