Медия без
политическа реклама

София свива с близо 10% наземния градски транспорт

Същевременно се планира сериозно повишение на цените за километър пробег, по които се плаща на "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен"

16 Май 2022
Илияна Кирилова

Управляващите в София от ГЕРБ се готвят да намалят с около 10 на сто пробега на наземния градски транспорт, който е под шапката на общинските фирми „Столичен електротранспорт“ и „Столичен автотранспорт“. За това алармира общинският съветник Симеон Ставрев от „Демократична България“, която е опозиция в Столичния общински съвет. На днешното заседание на транспортната комисия бе представено писмо на изпълнителния директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. Дружеството управлява приходите на двете споменати дружества и на столичния „Метрополитен“, както и парите от паркирането в синя и зелена зона.

През 2022 г. трамваите и тролеите в София ще изминат общо 13 812 000 км., докато през 2020 г. същият километраж е бил 15 120 000 км., съобщи Ставрев. Намалението на пробега ще е с около 8,7 на сто. От ЦГМ се оправдаха, че свитият пробег идвал от това, че се ремонтирало трасето на трамвай №5, което е едно от най-дългите и натоварени в столицата. Отново през тази година автобусите от градския транспорт ще возят общо 32 887 000 км., докато през 2020 г. сборът е бил 35 773 000 км. Тук съкращението е с около 8%.

Единственото увеличение е предвидено в дейността на софийското метро, стана ясно от думите на общинския съветник. През т.г. то ще измине общо 5 973 000 км., докато през 2020 г. сборът е бил 5 300 000 км. Увеличението е от около 12% и идва от откритите нови станции от третия метролъч.

В същото време ЦГМ иска значително увеличение на цената, която столичани плащат за километър пробег на трите транспортни дружества, съобщи още Ставрев. За „Столичен електротранспорт“ се иска ръст от 6.13 лв./км., каквато е цената в момента, до 9.02 лв./км.. Това означава увеличение от около 50 на сто. При „Столичен автотранспорт“ исканото повишение е от 3.16 лв. на км. до 5.07 лв. на км., което е над 50 на сто. „В същото време частната фирма „Еридан Транс, която вози по линията на автобус 260, запазва сегашната цена“, информира Ставрев. По отношение на „Метрополитен“ ЦГМ иска цената на пробега да стане 21.71 лв./ км., след като в момента тя е 15.01 лв./км., допълни той.

По отношение на природния газ ЦГМ залага цена от над 200 лв. за MWh., на която Столична община ще купува суровината при положение, че в момента тя е много по-ниска и при положение, че държавата обещава помощ и компенсации на бизнесите, които зависят силно от суровини, информира още Ставрев. Искам да знам как са сметнати сумите за разходи за гориво и енергия на транспортните оператори за 2022 - какво е количеството от дадената суровина (газ, дизел, ел.енергия), средна цена и общ разход, както и същите данни за 2020 и 2021. За мен цялото това безумие е с цел ГЕРБ да могат да оправдаят огромната компенсация, която искат от държавния бюджет“, коментира той във Фейсбук.

От ВМРО, които са коалиционен партньор на ГЕРБ в СОС отговориха, че обещаните от правителството мерки не са достатъчни ЦГМ да намали претенциите си към бюджета на София. „Има разлика между „каза“ и „е“. Нали не предлагате да направим икономическа обосновка на база на прессъобщението от Министерски съвет?!“, заяви шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от ВМРО. Той не обясни защо анонсът на държавата за помощ към бизнеса не трябва да доведе до намаляване на цената на километър пробег и какво би накарало управляващите в София да бъдат по-прецизни в изчисленията си.  

Шефът на ЦГМ Димитър Дилчев изчете данни, според които разходите на трите транспортни дружества са се увеличили въпреки вече дадените компенации от страна на държавата. През периода януари–март 2022 г. „Столичен електротранспорт“ е платила над 11 млн. лв. за електричество, а за същия период на м.г. разходите са над 3,3 млн. лв., изчисли той. Увеличението е 7,8 млн., а държавните компенсации са 3 млн., докладва Дилков. Разходите за газ на „Столичен автотранспорт“ за същия период на 2022 г. са близо 14 млн. лв., а за 2021 г. – 3,2 млн. лв. Компенсации в този сектор няма, припомни той. При „Метрополитен“ разходите за т.г. са 11 млн. лв., а за миналата – 3,3 млн. Компенсацията е 3,2 млн., каза още шефът на ЦГМ.

От опозицията в София коментираха, че Столична община не може да прехвърля всички свои проблеми на държавата. „Никъде не се вижда какво правят транспортните дружества на София, за да оптимизират приходите и разходите си. Толкова години управляващите в града отказват да приложат мерки за тяхното подобряване. Според доклад на „Делойт“ гратисът в градския транспорт се изчислява годишно на 25 млн. лв. пропуснати ползи. 15 милиона лева годишно допълнителни приходи би трябвало да донесе новата система за таксуване на пътниците, която се чака вече от много време. Ако беше прието предложението за увеличаване на цената на паяците и скобите, това щеше да добави още 7 млн. лв. Минимални подобрения в контрола по паркирането щяха да донесат още 7 млн. лв. Така стигаме до сбор от 50 млн. лв. пропуснати ползи заради отложени и невзети мерки от страна на ГЕРБ“, коментира Андрей Зографски, който е експерт в транспортната комисия от гражданската организация „Спаси София“.

 

Протест

 

Въпреки обещаната от кабинета помощ за бизнеса, включително и за транспортните дружества в София, работещите в тях, и особено в „Столичен автотранспорт“ и в „Столичен електротранспорт“ не се отказват от намеренията си да протестират срещу държавата на 18 май. Това стана ясно още по време на заседанието на транспортната комисия. Преди него лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев припомни, че шефът на синдикатът на транспортните работници към КНСБ Екатерина Йорданова е и дългогодишен общински съветник от ГЕРБ. Йорданова също е и лидер на женската организация в партията на Бойко Борисов, която оглави през 2021 г. „Председател на транспортните синдикати е общински съветник от ГЕРБ вече пореден мандат, а доскоро дори бе председател на комисията по транспорт, която е ресорна за целия сектор! Можем да добавим, че въпросният човек (Екатерина Йорданова) беше и сред най-върлите и разплакани защитници на Бойко Борисов при ареста му“, коментира Бонев във „Фейбук“. „Председател на синдикат да е държавен/общински служител не е ли конфликт на интереси?“, попита експертът по връзки с обществеността Любомир Аламанов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата