Quantcast
София пак вдига бюджета за чистота без гаранции за прозрачност | СЕГА
facebook
twitter

България

София пак вдига бюджета за чистота без гаранции за прозрачност

Не се предвижда увеличение на данък сгради и такса смет, личи от проекта на Столична община за план-сметката за 2021 г.
159
 Илияна Кирилова

Столична община продължава да увеличава парите, които плаща за чистота, без в същото време да убеждава данъкоплатците в ефекта от повишените разходи и без доказателства, че контролира ефективно свършеното. 220,4 млн. лв. ще бъдат похарчени за всички дейности по почистването на София през 2021 г., личи от проекта на план-сметката, публикуван за обществено обсъждане. През отиващата си година гласуваните разходи по това направление бяха 217 млн. лв. Ръстът за новия период е около 4 млн., а през 2020 г. той бе с 11 млн. лв. спрямо предната година. План-сметката включва всички дейности по събирането и обезвреждането на отпадъци, лятното и зимно почистване на улици и публични площи, рекултивацията на затворените депа и др.

Таксата за недвижими имоти на граждани и за жилищни имоти на предприятията се запазва в размер на 1.6 % върху данъчната оценка, съобщават от "Московска" 33. Непроменен остава и размерът на таксата за нежилищните имоти на предприятията - 10%о върху отчетната стойност.

Около 73 млн. лв. от бюджета през 2021 г. ще бъдат платените на фирмите, които отговарят за събирането на боклука и за транспортирането му до депата за битови отпадъци. През тази година предвидените разходи по това перо са 67 млн. лв. Според Столична община данните показват, че в последните 3 години обемът на събрани и транспортирани отпадъци се е увеличил с 11%. От кметството обясняват постоянно повишаващите се плащания към сметосъбиращите фирми с това, че общината ги е задължила да работят с изцяло нова техника с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6, както и да осигурят малка техника за чистене на тротоари и улици с електрическо или хибридно задвижване. "За предотвратяване на нерегламентираното горене на гуми в договорите на почистващите фирми е предвидено и събирането на излезли от употреба гуми, оставени на публични площи", се казва още в проекта за план-сметката.

За лятно почистване догодина са предвидени 62,1 млн., от които 39,2 млн. ще струва почистването на улиците. Тези пари също ще отидат основно във фирмите, на които София възлага събирането и извозването на сметта. През 2020 г. разходите по това перо бяха 59 млн. Според общината с 24% ще се увеличи площта на улиците и обществени места, които ще бъдат мити. Така общата площ, предвидена за измиване, достига 95 495 дка, съобщават от "Московска" 33. "Предвижда се чрез автоцистерна с маркуч да бъдат измити 5 пъти годишно улиците с масов градски транспорт, велоалеи в обхвата на тротоарите", пише в проекта. Чрез автоцистерна с дюзи пък трябва да бъдат измити всички улици в града с кратност 24 пъти в годината - общо 290 390 дка.

Най-голямото перо в бюджета за чистота е за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване - 88,4 млн. лв., като тук увеличението е с 3,2 млн. лв.

Въпреки всички обещания за увеличаване на машинното миене, твърде висок остава делът на ръчното метене на тротоари, улици, подлези, спирки на транспорта в София. В рамките на лятното почистване през т.г. за метене с метли са фактурирани почти 15,5 млн. лв. от заложените 59 млн. лв., личи от отчета на общината към 30 септември. Преди дни проучване, поръчано от самата нея, показа, че прахта в София и запрашаването от почвата са основните причини за замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Почти наравно с това е и делът на горенето на дърва и биомаса, което се използва преди всичко за отопление в част от кварталите. "Резултатите показват, че една четвърт от запрашаването се дължи на почва и прах, която се намира в града. 23% е делът на горенето на биомаса и дърва, а 19% - на изгарянето на въглища. 16% е преносът на замърсители, които са от външни за София източници, а делът на транспорта е 9%. Конкретно в дните с превишения на нормите на ФПЧ се увеличава делът на замърсяването от горене на дърва", съобщи кметът Йорданка Фандъкова във "Фейсбук".

 

Още

И тази Коледа София ще е най-тъмната столица в Европа

07.12.2021

Обновена

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

3148
Божков и Столична община се оплетоха в сага за незаконен строеж
За Столична община пиарът е по-важен от реалността