Медия без
политическа реклама

Службите се сетиха да профилактират седмица преди вота

Прокуратурата и ДАНС разследват изборни нарушения в Несебърско, Исперихско, Кочериново, Кресна и други места в страната

22 Окт. 2019
Илияна Кирилова

Няколко дни преди местните избори службите - прокуратура, ДАНС, ГДБОП и антикорупционната комисия (КПКОНПИ), се сетиха и се задействаха по сигнали за купуване на гласове, упражняване на т. нар. корпоративен вот, търговия с влияние, изборен туризъм и други нарушения. Най-мащабна бе акцията за предотвратяване на евентуални машинации на спецпророкуратурата в Несебър и други морски общини, където мизата на посредниците в схемата с търговията на гласовете достигала до 300 лв., а "продавачът" взимал едва 50 лв., твърди БНТ. След операцията, в която са били претърсени множество офиси, частни жилища и магазини, включително и щабове на кандидати за кметове и общински съветници, няма арестувани.   

В Исперихско обаче не е така. За купуване на гласове в исперихско село е образувано бързо производство срещу двама души. Установено е, че те са давали имотни облаги с цел склоняване на хора да упражняват избирателното си право за определен кандидат. От прокуратурата припомнят, че в Наказателния кодекс има специална част, където са обхванати всички хипотези на престъпленията против политическите права на гражданите. За някои от нарушенията се предвиждат по-солени наказания - от 1 до 7 г. лишаване от свобода, както и глоби над 10 000 лева. Към наказателна отговорност може да бъде привлечен всеки, за когото има доказателства, че участва в организирането на контролиран вот.

Служители на ДАНС пък са влезли в сградата на общината в Кочериново по съмнения за закононарушения, свързани с адресни регистрации преди местния вот,  съобщи в. "Струма". Агентите са изискали да им бъде предоставена информация за новорегистрираните жители по настоящ адрес. Зам.-кметът на община Кочериново Любка Йорданова съобщи, че служителите на ДАНС са представители заповед за проверка на регистрацията на жителите по постоянен и настоящ адрес, която бе извършена в служба ГРАО. "Съставен е протокол и очакваме резултатите от проверката, която е рутинна”, заяви тя.

В община Кресна около 600 души са се регистрирали за по-малко от година, като повечето от тях са с настоящ или постоянен адрес, съобщи БНР. Партии заподозряха изборен туризъм, а представители на местната власт се оправдаха с изграждането на магистрала "Струма". В района като живеещи са се записали доста работници, въпреки че строителните работи завършиха преди около година. Напрежение расте с наближаването на местния вот.

Заради това и прокуратурата е възложила проверка на полицията, която в продължение на десетина дни е посещавала адреси в общинския център и няколко села, като са разпитвани и собствениците на жилищните имоти. Проверка е правена и в сградата на общинска администрация.

ЗАКОННО, НО НЕМОРАЛНО

Не е морално, но законът го позволява, коментира пред БНР председателят на ОИК в Кресна Росица Петличка, която каза, че засега проверките на органите на реда не създават проблем. "Няма постъпили при нас сигнали, жалби за регистрирани неправомерно", допълни тя. Според нея съмненията за изборен туризъм се отразяват на нагласата на хората. "Искат да изберат кмет на мястото, където всъщност не живеят… Просто законът го позволява", допълни Петличка.

Междувременно от Районна прокуратура Сандански обявиха, че след полицейската проверка, по случая има образувана преписка, която е изпратена по компетентност на друга прокуратура, без да уточняват коя е тя.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата