Quantcast

Медия без
политическа реклама

След 5 месеца чакане махането на "перките" по "Графа" започна

Недоразумението се поправя за сметка на гражданите

Илияна Кирилова
Работници подменят перките с чугунени колчета с височина 60 см.

След поредния инцидент с пострадал човек заради „перките от акула“ на софийската улица „Граф Игнатиев“ Столичната община се разбърза и най-после започна да изпълнява отлаганото няколко пъти обещание те да бъдат сменени с по-безопасни ограничители. Вчера следобед започна демонтажът на каменните блокове и замяната им с чугунени колчета с височина 60 см. Преди това кметът Йорданка Фандъкова за пореден път даде познатото обяснение, че смяната се е забавила, защото е трябвало време за производството на новите уреди. „На въпроса защо сега: защото трябваше първите партиди да се произведат. След първите инциденти след монтирането на ограничителите се разгледаха други варианти“, коментира тя.

Фандъкова подчерта, че столичани няма да плащат за смяната. Самите колчета, които са 630q обаче са именно за тяхна сметка, защото се плащат от общинския бюджет. Така излиза, че цялата сметка без надницата на работниците, е оставена на гражданите, които веднъж плащат перките, в които се спъват, и втори път - новите ограничители.

Преломният момент за махането на перките дойде във вторник. Тогава жена се спъна в ограничителите и си разби челюстта. След злополуката съпругът й изтръгна три блокчета и ги хвърли върху трамвайното трасе в знак на гражданско неподчинение и в опит да привлече внимание към проблема. Впоследствие Александър Рогачев бе арестуван и прекара 24 часа в ареста като тежък престъпник. Вчера той поясни, че е получил призовка да се яви отново в следствието в началото на септември, когато ще разбере дали ще му бъде повдигнато обвинение. Към момента такова не е повдигнато. Рогачев коментира вчера, че, от една страна, съжалява за стореното, но, от друга, ще е доволен, ако е станал причина Столичната община да си свърши работата. „Смятам, че с постъпката си допринесох за по-бързото решаване на въпроса с подмяната на „перките” и предотвратяването на бъдещи инциденти”, коментира той пред Би Ти Ви.

Проблемите с перките по "Графа" се появиха още през март, когато те бяха поставени. Оттогава досега се случиха най-малко десетина инцидента с пострадали, включително жена счупи ръка. През април бе съобщено, че перките ще бъдат подменени с колчета, като до вчера в продължение на близо 5 месеца от Столичната община постоянно отлагаха срока, в който това ще се случи.

ПРЕДСТОЯЩО

Въпреки че "Граф Игнатиев" се отърва от легендарното си украшение, то столичани ще имат възможност да се спъват в перките другаде из София. Общината смята да ги използва при ремонти на паркове.

Още по темата