facebook
twitter

България

След 5 месеца чакане махането на "перките" по "Графа" започна

Недоразумението се поправя за сметка на гражданите
338
Илияна Кирилова
Работници подменят перките с чугунени колчета с височина 60 см.

След поредния инцидент с пострадал човек заради „перките от акула“ на софийската улица „Граф Игнатиев“ Столичната община се разбърза и най-после започна да изпълнява отлаганото няколко пъти обещание те да бъдат сменени с по-безопасни ограничители. Вчера следобед започна демонтажът на каменните блокове и замяната им с чугунени колчета с височина 60 см. Преди това кметът Йорданка Фандъкова за пореден път даде познатото обяснение, че смяната се е забавила, защото е трябвало време за производството на новите уреди. „На въпроса защо сега: защото трябваше първите партиди да се произведат. След първите инциденти след монтирането на ограничителите се разгледаха други варианти“, коментира тя.

Фандъкова подчерта, че столичани няма да плащат за смяната. Самите колчета, които са 630q обаче са именно за тяхна сметка, защото се плащат от общинския бюджет. Така излиза, че цялата сметка без надницата на работниците, е оставена на гражданите, които веднъж плащат перките, в които се спъват, и втори път - новите ограничители.

Преломният момент за махането на перките дойде във вторник. Тогава жена се спъна в ограничителите и си разби челюстта. След злополуката съпругът й изтръгна три блокчета и ги хвърли върху трамвайното трасе в знак на гражданско неподчинение и в опит да привлече внимание към проблема. Впоследствие Александър Рогачев бе арестуван и прекара 24 часа в ареста като тежък престъпник. Вчера той поясни, че е получил призовка да се яви отново в следствието в началото на септември, когато ще разбере дали ще му бъде повдигнато обвинение. Към момента такова не е повдигнато. Рогачев коментира вчера, че, от една страна, съжалява за стореното, но, от друга, ще е доволен, ако е станал причина Столичната община да си свърши работата. „Смятам, че с постъпката си допринесох за по-бързото решаване на въпроса с подмяната на „перките” и предотвратяването на бъдещи инциденти”, коментира той пред Би Ти Ви.

Проблемите с перките по "Графа" се появиха още през март, когато те бяха поставени. Оттогава досега се случиха най-малко десетина инцидента с пострадали, включително жена счупи ръка. През април бе съобщено, че перките ще бъдат подменени с колчета, като до вчера в продължение на близо 5 месеца от Столичната община постоянно отлагаха срока, в който това ще се случи.

ПРЕДСТОЯЩО

Въпреки че "Граф Игнатиев" се отърва от легендарното си украшение, то столичани ще имат възможност да се спъват в перките другаде из София. Общината смята да ги използва при ремонти на паркове.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Седем архитектурни бюра искат да реконструират пл. "Света Неделя"

15.11.2019

447 5
Скараните ВМРО и „Атака“ ще имат обща група в СОС
София иска ателиетата да отпаднат от проектирането на сгради

14.11.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

546 1

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Има късмет Фандъкът, че не е кмет при цар Крум.

Щяха да ѝ строшат първо ръката, а после вече и челюстта. Варвари!

маргаритка2

Доколкото мога да преценя какъв е проблема на фъндъковия калинкаж, изглежда ги притеснява за какво да ги използват или как да ги утилизурат.

 

Трябва ни иновация.

 

Ще подскажа - 

 

Акулените перки на Йорданка Фандъкова са просто вид павета.

 

- стават за настилка ако ги обърнеш подходящо

- художествена инсталация 

- туристически сувенир за не-самолетни туристи

- дренаж за магистрали

- за притискане на кисело зеле, ма то като няма да има свинско... Не знам

Здравка
снимка на Здравка

И като ви сложат новите ограничители да направите един хубав водосвет за освещаването им. 

Miranda
снимка на Miranda

Преди няколко дни се спънах в една от перките, като пресичах Графа.

Ама вината си беше моя, загледах се в отсрещната витрина, а не в краката си.

Добре, че не паднах, защото са опасни при удар.

Каквото и да сложат, изисква се внимание и дисциплина и от нас, пешеходците.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×