Медия без
политическа реклама

Скандалът с къпалнята „Мария Луиза“ стигна до абсурд

Свързаната с Румен Гайтански фирма, която контролира съоръжението, обвини за незаконната сеч друга негова фирма

09 Февр. 2023
Столичани се събраха на протест заради сечта в Борисовата градина.
Илияна Кирилова
Столичани се събраха на протест заради сечта в Борисовата градина.

Абсурдни сцени се разиграха на днешната сесия на Столичния общински съвет, на която се проведе изслушване във връзка с незаконната сеч на здрави дървета в къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина. Представител на собственика на имота се опита да прехвърли вината за унищожаването им на специализираната фирма „Грийн Партнерс-БКС“, наета да извърши дейностите по прочистването на терена. Парадоксалното е, че по официални данни въпросната специализирана фирма също принадлежи на бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка, който се сочи и като мажоритарен собственик на неработещата от близо 20 г. къпалня.

На 1 февруари граждани сигнализираха, че в лятната къпалня се изсичат здрави дървета. В отговор кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че след нейна намеса и издадени заповеди нарушенията са преустановени. Тя посочи, че дни по-рано по искане на дружеството-собственик на къпалнята - "Парк Мария Луиза" АД, от район „Средец“ разрешили отсичането на 10 (по-късно се разбра, че става дума за 11) увредени дървета, които са напълно изсъхнали. На практика обаче били отсечени около 20 съвсем други дървета. Фандъкова каза още, че налага на собственика глоба от 50 000 лева. Жители на града обаче публикуваха снимки в социалните мрежи, че унищожаването на здрави дървета продължава и след анонса на Фандъкова. Впоследствие от общината допълниха, че сезират прокуратурата и МВР за незаконната сеч и че глобата за „Парк Мария Луиза“ се вдига на 100 000 лв.

Днес представителят на фирмата Тодор Тодоров съобщи, че неговото дружество е наело ДЗЗД „Грийн Партнерс-БКС“ да изсече дърветата. Както „Сега“ нееднократно е писал, въпросният консорциум е официален бизнес партньор на Столична община, като отговаря за сметосъбирането в районите „Подуене“, „Слатина“, „Изгрев“, „Сердика“, „Илинден“ и „Надежда“. Преди време като физически собственик на "Грийн Партнерс-БКС" бе огласен именно Гайтански.  

Тодоров каза още, че не знае точно колко дървета са изсечени, тъй като Столична община още не им е представила констативния протокол. Преди него кметът Фандъкова съобщи, че в крайна сметка са били преброени 28 незаконно отрязани дървета. Тодоров не коментира дали фирмата му ще плати санкцията или ще я обжалва. Той коментира, че изсичането започнало от здрави дървета, тъй като само така можело да се стигне с механизирана техника до увредените. Тодоров заяви също, че „Грийн Партнърс“ не успели да отрежат 11-те увредени дървета, за които са имали разрешение, тъй като от полицията дошли и ги накарали да спрат всички дейности. Представителят на „Парк Мария Луиза“ каза още, че ако се окаже, че дърветата са отсечени без разрешение, собственикът на къпалнята е готов да проведе компенсаторно залесяване в имота си. В същото време той добави, че фирмата му има намерение да продължи „да прочиства“ терена, на което общинските съветници групово протестираха. Тодоров заяви още, че притежателят на къпалнята иска да възстанови функционирането й и декларира, че в терена няма да се строят нови сгради.

Въпреки това кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков предложи главният архитект на София Здравко Здравков да анулира издадената през м.г. виза за проектиране за ремонт на къпалнята. Трайков се мотивира, че на въпросния инвеститор не може да се вярва и коментира, че същият използва получените разрешения, за да надхвърля дейностите по тях. Здравков обаче отговори, че "няма необходимост от изтегляне на тази виза"

Докато общинският съвет заседаваше, десетки недоволни граждани се събраха на протест пред сградата на Столичната община заради сечта в Борисовата градина. Те настояват парка и „Мария Луиза“ да бъдат спасени. Протестиращите внесоха в общината списък с девет основни искания, сред които всички обекти с обществена функция в Борисовата градина да бъдат публична собственост, забрана на ново строителство и създаване на нормативна база за управление на цялата територия на Парк "Борисова градина".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата