Quantcast
Шефката на фармацевтичния съюз е оправдана за всяване на паника | СЕГА
facebook
twitter

България

Шефката на фармацевтичния съюз е оправдана за всяване на паника

Съдът опроверга прокуратурата, че проф. Асена Сербезова е нарушила закона с две нейни интервюта
1 486
 БГНЕС

Председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова е невинна по обвинението за всяване на паника по време на извънредното положение, заради две нейни интервюта по "Хоризонт" и по БНТ, в които говори за възможен недостиг на лекарства. Това реши днес на първа инстанция Софийският районен съд, съобщава БНР. 

Пред съда през февруари Сербезова обясни, че всичко, което е казала в интервютата, е публична информация, оповестена ден по-рано от Европейската агенция по лекарствата. В прессъобщение на агенцията се казвало, че заради пандемията и затварянето на заводи, има проблеми в осигуряването на лекарства и се очаква недостиг, а в някои държави вече имало такъв. Сербезова припомни и че въпросът, който прокуратурата е обявила за фалшива тревога, е поставен и в европарламента.

"Изреченията, които български прокурор определи като фалшива тревога, са извадени от контекста и не считам, както аз, така и десетки международни институции и органи, че са фалшива информация или че всяват тревога. Защо и как прокуратурата видя в едно експертно мнение, базирано на данни от публични налични доклади, престъпление, и до ден днешен за мен си остава загадка", каза тя в обясненията си.

Първоначално делото срещу проф. Сербезова беше върнато на прокуратурата, след като през септември съдия Христина Николова прие, че повдигнатото обвинение е неясно. Това е съществено процесуално нарушение, тъй като ограничава правото ѝ на защита. Обвинителният акт беше внесен отново през октомври, когато делото стартира по същество.

Още

Румъния се откъсва от България в борбата с корупцията

27.09.2022

4834
Съдът оправда бивша шефка във ВМА по дело за над 7 млн. лева

26.09.2022

4509
Асен Василев отхвърли офертата за мир от Тошко Йорданов

24.09.2022

Обновена

14648