Quantcast

Медия без
политическа реклама

Делото срещу шефката на фармацевтичния съюз катастрофира на старта

14 Септ. 2020
Росица Анчева
Асена Стоименова (в средата) дойде в понеделник в съда с дъщеря си. Вляво е адвокатът ѝ Христо Ботев.

Още на старта катастрофира делото срещу шефа на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, която е обвинена за всяване на паника заради прогнози, направени пред БНТ и БНР във връзка с пандемията.

Процесът трябваше да тръгне днес в Софийския районен съд. Съдия Христина Николова обаче прие, че спрямо Стоименова е повдигнато неясно обвинение, което е съществено процесуално нарушение, тъй като ограничава правото ѝ на защита. Така делото беше върнато на прокуратурата, която трябва да отстрани пропуските си.

Според съда не става ясно дали прокуратурата обвинява Стоименова за продължавано престъпление, или за едно престъпление. Освен това не ставало ясно кой от изразите, за които прокуратурата твърди, че всяват паника, в кое предаване е казан.

Прокуратурата твърди, че Стоименова е извършила престъпление с предположението си, че има логистични проблеми пред доставките на лекарства. Според разследващите тя е всявала паника и тревога с твърденията си за работата на аптеките в условията на пандемия. "Всяко едно послание, твърдение, предположение в медийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и няма характеристиките, които прокуратурата им приписва", коментира Стоименова по повод обвинението. 

Шефът на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е получила обвинение от прокуратурата за всяване на паника във връзка с нейни интервюта пред БНР и БНТ по повод снабдяването с лекарствата в страната, съобщи самата тя днес. Обвинението е по чл. ал.

 

Ключови думи:

Асена Стоименова