Quantcast
Шефката на фармацевтичния съюз: Защо не обвиниха и ЕК, че всява паника | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Шефката на фармацевтичния съюз: Защо не обвиниха и ЕК, че всява паника

1 725
 БГНЕС
Асена Сербезова

Председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова даде обяснения пред Софийския районен съд (СРС) по делото, които прокуратурата ѝ образува заради нейни интервюта по БНР и БНТ по време на извънредното положение м.г. Прокуратурата подведе Сербезова под отговорност за всяване на паника с прогнози, направени пред обществените медии във връзка с пандемията и недостига на лекарства. 

"Доколкото ми е известно българската прокуратура не е обвинила за същата информация нито председателя на ЕК, нито еврокомисаря по здравни въпроси, нито БиБиСи, които съобщават същото месец преди моите интервюта, нито организацията за лекарства за Европа, СЗО, както и десетки депутати от ЕП, директори на болници в България и пр.", обясни пред съда Сербезова.

Тя посочи, че целта ѝ е била да информира обществото за световните тенденции в снабдяването с лекарства, за да може да се реагира адекватно. Според нея това е било нейно задължение като като председател на фармацевтичния съюз.

"Изреченията, които български прокурор определи като фалшива тревога са извадени от контекста и не считам, както аз, така и десетки международни институции и органи, че са фалшива информация или че всяват тревога. Защо и как прокуратурата видя в едно експертно мнение, базирано на данни от публични налични доклади, престъпление, и до ден днешен за мен си остава загадка", добави тя в обяснянията си.

Ако съдът намери Сербезова за виновна, тя ще бъде освободена от наказателна отговорност и глобена административно, тъй като обвинението ѝ предвижда до 2 години затвор, а тя е с чисто съдебно минало.

В обясненията си тя посочи още, че всичко, което е казала в интервютата, е публична информация, оповестена ден по-рано от Европейската агенция по лекарствата. В прессъобщение на агенцията се казвало, че заради пандемията и затварянето на заводи, има проблеми в осигуряването на лекарства и се очаква недостиг, а в някои държави вече имало такъв. Сербезова припомни и че въпросът, който прокуратурата е обявила за фалшива тревога, е поставен и в европарламента.

Преди тя да даде обяснения, защитата ѝ представи писмени доказателства, че и към момента има недостиг на лекарства.Съдът отложи делото за 22 март, за да бъде изготвена експертиза на приложените записи от интервютата на Сербезова.

Делото бе отложено за 22 март, докогато трябва да е готова експертизата на записите от интервютата на Сербезова.

Ключови думи:

Асена Сербезова

Още

На прокуратурата врагове не ѝ трябват, тя се проваля и сама
Прокуратурата се отказа от делото срещу шефката на фармацевтичния съюз

05.07.2021

2963
Шефката на фармацевтичния съюз е оправдана за всяване на паника

22.03.2021

1429