Медия без
политическа реклама

Асена Сербезова ще съди Хинков заради лекарствата

Недостигът на медикаменти не е от вчера, твърди бившият здравен министър

03 Окт. 2023
Проф. Асена Сербезова
БГНЕС
Проф. Асена Сербезова

Конфликтът в здравеопазването на тема кой е виновен за лекарствения дефицит не стихва. След вчерашните изявления на здравния министър проф. Христо Хинков, днес бившият министър проф. Асена Сербезова обяви, че ще го съди. Спорът е защо Сербезова като министър е променила формулата за определяне на дефицитните лекарства, което е позволило те да се изнасят свободно от страната. "Тя очевидно участва в тази игра с реекспорта", твърди от няколко дни здравният министър. Съмненията за Сербезова идват от факта, че преди да стане министър, тя беше шеф на Българския фармацевтичен съюз.

"Ще го съдя", декларира Сербезова в интервю за предаването "Преди всички" на БНР, като уточни, че "спекулациите предстои да се докажат в съда, тъй като той хвърля директни обвинения". "Аргументи и лични нападки са различни неща", допълни тя. По думите ѝ Хинков използва "полулъжи, полуистини" и внушения. "Всичко се проследява и за всичко има документи", настоя Асена Сербезова. "Няма формула на Сербезова, няма формула на Хинков. Има една-единна формула в закона, както е заложена от законодателите", заяви тя за пореден път.

Прилаганата по това време формула е противоречала на записаното в закона и Сербезова е трябвало да я уеднакви със закона, твърди самата тя, като се позовава на одит на "Информационно обслужване" с такива констатации. Според нов доклад на ДАНС обаче тази промяна е направена в интерес на търговците и в ущърб на пациентите. Сегашният здравен министър смята, че правилното решение тогава е било да се промени законът, а не формулата, защото именно той е бил в ущърб на пациентите. За да е пълна бъркотията, записаното в закона е въведено от ГЕРБ, които сега са най-яростните критици на Сербезова - докладът на ДАНС бе огласен от шефа на здравната комисия проф. Костадин Ангелов.

"Цялостната лекарствена политика в последните години е довела до този недостиг. Не говорим за недостиг от 2-3 години. Всеки от нас търси лекарства", коментира още Асена Сербезова. "Много често се предписват лекарства, които дори не са разрешени за употреба в България", допълва тя. По думите ѝ лекарите трябва да са наясно с терапевтичните алтернативи. "Те трябва да бъдат информирани какво е налично в системата. Целият процес трябва да се дигитализира.

По повод нежеланието на производители да присъстват на нашия пазар, проф. Сербезова уточни, че от 2014 г. 3000 продукта са напуснали българския пазар.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата