Медия без
политическа реклама

Шеф в МВР: Оградата по границата е зле и затова разчитаме на хората

Български шофьори за нелегални мигранти се набират през интернет, заяви още директорът на "Гранична полиция"

17 Яну. 2023
Главен комисар Росица Димитрова
БГНЕС
Главен комисар Росица Димитрова

На границата с Турция в момента се разчита на живата сила, а не на оградата. Това заяви пред БНР главен комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

"Границата ни я пазят хората, а не оградата, за съжаление", каза тя и призна, че телените заграждения не са в добро състояние. В момента военнослужещи да започнали да възстановяват компрометираните участъци, но "мигрантите се опитват всячески да преодолеят тази ограда".

"Ситуацията на българо-турската граница е тежка. Безпрецедентният натиск е отчетен във всички европейски държави. Към настоящия момент натискът намалява, но не изчезва и никога няма да изчезне. Този процес на организиран трафик започва от Турция, минава през транзитни страни като нашата и завършва в Западна Европа. Основно организаторите пребивават в Турция и в страни от Западна Европа. Борбата с незаконната миграция е всекидневна, денонощна", коментира още Димитрова.

Български граждани са използвани най-вече за шофьори на нелегалните мигранти. Те се набирали чрез завоалирани обяви в интернет. Като шофьори се включвали още украинци, сърби и румънци.

Директорът наГлавна дирекция "Гранична полиция" отчете също, че за изминалата година в топ 3 на нелегалните мигранти са били тези от Афганистан, Сирия и Ирак. Мароканците са на четвърто място.

"Профилът на мигрантите от Афганистан, Сирия и Мароко е в повечето случаи на млади мъже, включително непълнолетни. От Сирия все още продължават да се опитват да преминат семейства с жени и деца", допълни главен комисар Димитрова.

Съвместната работа с "Фронтекс" продължава, като средномесечният брой на техни служители на българо-турската граница е 92-ма.

Още по темата