Медия без
политическа реклама

Сесията на НС започна с остър сблъсък между президента и ГЕРБ

Радев предупреди, че "улицата" може да помете статуквото, а управляващите го порицаха, че разделя българите

05 Септ. 2019
Без промяна или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото, предупреди Радев депутатите.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Без промяна или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото, предупреди Радев депутатите.

Изненадващото решение на президента Румен Радев да направи изявление пред депутатите при откриването на новата сесия на Народното събрание вчера доведе до остър сблъсък между него и ГЕРБ. Повод дадоха критиките, които държавният глава отправи към управляващата партия от парламентарната трибуна. В отговор хората на Бойко Борисов го обвиниха, че внася разделение сред българите и дори заплашва обществения мир.

Че ще се стигне до конфронтация, се разбра още когато Радев заговори, че „постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт”. „Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, няма сигурност и просперитет. Има бедност, корупция и неграмотност”, заяви президентът.

Радев настоя за мерки срещу бедността, демографската криза и за повишаване на конкурентоспособността на икономиката. Той намекна, че правителството се проваля във важни области, говорейки за „необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност особено в малките населени места”. Накрая призова депутатите да се фокусират върху важни за бъдещето на страната решения. „Ако това не се случи, или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото”, предупреди държавният глава.

Изявлението му предизвика силно раздразнение сред управляващите, които обвиниха Радев, че създава разделителни линии в полза на „определени политически сили”. „Ние сме готови за диалог, но този диалог трябва да започне с честност и почтено отношение, с отстраняване на дефицитите на прозрачност не само в парламента, но и в президентската институция, където имаме много примери за непрозрачно изпълнение на функциите на президентството”, обяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

От ГЕРБ дори се опитаха да вбият клин между Радев и неговия вицепрезидент Илияна Йотова. „Президентството има още две години. Разчитам на политическия опит на г-жа Йотова, за да може да се намерят онези разумни решения, които да помогнат на този президент да остане в историята на институцията не като президента, който е бил най-негативен, който е отправял най-много заплахи за обществения мир, президента, който е девалвирал институцията вето, а като президент - олицетворение на единството на нацията”, каза Дариткова.

Управляващите уверено заявиха, че „политическата стабилност, чийто гарант е управляващото мнозинство, е основният фактор за развитието на страната и спокойствието на хората”. И се ангажираха „да се вслушваме в гласа на хората, който е единственият ни ориентир в сложната и понякога изкуствено истеризирана политическа среда”.

От БСП също се включиха в критиките към ГЕРБ заради думите на премиера Бойко Борисов, че сега не е подходящото време да се присъединим към Шенген. Соцлидерът Корнелия Нинова го обвини, че еднолично е отхвърлил един от малкото приоритети на държавата, за който има всеобщ консенсус. „Не ни пускат, защото направихте много грешки. Защото има корупция в системите за сигурност, защото създадохте опасност за европейската сигурност. И понеже не смеете да признаете тази грешка, решавате, че трябва да извадите България от нейния европейски път”, обърна се Нинова към управляващите.

Съвсем апокалиптична прогноза за развитието на страната направиха от ДПС. „Непостоянството, антисистемността, липсата на визия и наложената тенденция на омраза на всички към всичко прави неизбежна нова и политическа, и икономическа криза”, обяви водачът на движението Мустафа Карадайъ. Според него „за управляващата партия е важно да осъзнае, че страната се нуждае от програма за ускорено, догонващо икономическо развитие”, а обратното щяло да задълбочи „усещането за хаос и безвремие в държавата”.

Искрен Веселинов от името на „Обединени патриоти” повтори искането на ВМРО за ревизия на управленската програма, която да покаже какво от обещаното е изпълнено и какво не. „Това управление върви към края си. Дали той ще е естествен и успешен, или преждевременен и ще остави лош спомен, зависи само от способностите за честен диалог и желанието да се изпълняват поетите ангажименти от участниците в него”, обяви Веселинов.

Лидерът на „Воля” Веселин Марешки изненада президента, като го призова да се включи в битката за кмет на София. Марешки обясни, че Радев трябвало да последва примера на Бойко Борисов, чийто политически възход тръгнал именно от кметското място в столицата.

ОБИДА

Румен Радев призова да се засили парламентарния контрол над управлението и конкретно върху премиера Борисов. Според Радев шефът на правителството трябва да представи своята управленска програма за одобрение в Народното събрание, както и да се явява задължително всеки месец пред депутатите, за да отговаря на общи въпроси по политиката на кабинета. Това подразни Борисов, който директно определи като глупости предложенията на президента: "Някои се напочиваха през август, докато ние работехме. И сега - да ги снимат, за да ги забележат. Сега да излязат да изговорят маса глупости. Но няма да си хабим енергията да им отговаряме. Да продължават".

ОЛЕКВАНЕ

Парламентарната група на "Обединени патриоти" (ОП) олекна с още 4-има депутати, след като вчера атакистите Явор Нотев, Станислав Станилов, Николай Александров и Маргарита Николова я напуснаха. Поводът за решението им е изгонването на техния лидер Волен Сидеров и съпартийците им Павел Шопов и Десислав Чуколов от групата в края на юли. Така партньорите на ГЕРБ паднаха до четвъртата по големина група в парламента. Атакистите обявиха, че занапред ще гласуват според програмата си.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?