facebook
twitter

България

СЕМ натрапи Кошлуков за временен шеф на БНТ

Това е среден пръст за свободата на словото, предупреди Асоциацията на европейските журналисти
1469
БГНЕС
Емил Кошлуков

Съветът за електронни медии избра програмния шеф на БНТ1 Емил Кошлуков за временен генерален директор на телевизията до провеждането на конкурс за титулярен, който трябва се състои в срок от три месеца. Изборът бе аргументиран с нежелание на нито един друг служител на обществената медия да заеме мястото. Кошлуков бе предложен от председателя на СЕМ София Владимирова, която е от парламентарната квота и е номинация на ГЕРБ. Кандидатурата му бе приета с три гласа „за”, един „против” – на бившия депутат от БСП Иво Ананасов, и един „въздържал се” – на Ивелина Димитрова, представител на президента Румен Радев.

Преди гласуването Владимирова и Димитрова разказаха как във вторник са предложили поста на няколко човека от БНТ и как нито един от тях не се съгласил. Те отказаха да посочат имена с пояснение, че хората ги били помолили. Както „Сега” писа, на предварителна среща в СЕМ като възможни кандидатури са обсъждани освен Кошлуков членът на управителния съвет на БНТ Василена Матакиева, продуцентът Надя Обретенова, водещият на „Панорама” Бойко Василев и шефът на дирекция „Информация” Уляна Пръмова.

При разискванията вчера членът на СЕМ Розита Еленова лансира идеята изборът на и.д. директор да се отложи с няколко дни, за да се предложи мястото на още хора. Предложението изобщо не бе подложено на обсъждане и гласуване с пояснение, че БНТ е в период на предизборна кампания и в навечерието на визитата на папа Франциск, поради което всяко забавяне с назначението на нов мениджър би създало проблеми.       

Кошлуков наследява Константин Каменаров, след като в понеделник Софийският градски съд потвърди присъдата му за шофиране в нетрезво състояние. С нея на досегашния директор на БНТ се налага наказание от 1 година и 3 месеца условно. Наличието на влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер направи Каменаров несъвместим с директорския пост. Преди заседанието на СЕМ вчера стана ясно, че той е избегнал отстраняването си, като сам е подал оставка. На същото заседание София Владимирова бе избрана за трети път за председател на СЕМ за срок от една година.

 

Протест

Асоциацията на европейските журналисти – България протестира остро срещу решението на СЕМ. В позиция, озаглавена „Назначаването на Емил Кошлуков е удар срещу обществената телевизия”, се казва: "В цял свят се гледа на подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно, от човек с биографията на г-н Кошлуков. Още по-притеснително е, че Кошлуков дойде в БНТ след деклариран стаж в телевизия “Алфа” на партия “Атака”, чийто лидер има три присъди за хулигански прояви. А идеологията на партията би могла да се определи като екстремистка и антиевропейска. Tози избор оставя съмнение, че позицията на генералния директор на обществената медия е зависима от интересите на управляващата коалиция, от която тази партия е част. И това се случва в период преди избори, което е сериозна опасност за безпристрастността на медията", коментират от организацията.

От асоциацията напомнят, че престоят на Кошлуков в националната телевизия вече е белязан от непрофесионални журналистически практики, включително скандала с показания среден пръст в ефир, за който се извини само с половин уста, и то след дълго настояване от всички страни. "Днешното решение на СЕМ може да бъде сравнено с подобен неприличен жест към свободата на словото и към цялото българско общество. АЕЖ настоява СЕМ бързо да преразгледа това свое решение, преди то да доведе до още по-голяма имиджова щета за телевизията след осъждането на досегашния генерален директор, избран от СЕМ", завършва позицията.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

СЕМ освободи БНР от Светослав Костов
Светослав Костов: Ще обжалвам решението на СЕМ

17.10.2019

524 1
СЕМ реши: Директорът на архива поема временно БНР

17.10.2019

1596 24

Коментари

lalluger

Значи по принцип е програмен директор, но не може временен директор? Ако второто е лошо за свободата на словото, първото какво е?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×