Quantcast
Секции в чужбина може да останат без машини и бюлетини за балотажа | СЕГА
facebook
twitter

България

Секции в чужбина може да останат без машини и бюлетини за балотажа

Избирателната активност извън страната е рекордна заради гласовете от Турция
Обновена
746
 Пресцентър на МВнР

Част от избирателните секции в чужбина може да не получат не само машини за гласуване, но дори и хартиени бюлетини. Причината е, че времето за транспортирането на устройствата и на книжата може да се окаже недостатъчно, предвид на това, че вторият кръг на президентските избори е едва след няколко дни. За такива рискове признаха днес говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) на редовния си брифинг.

От външното ни министерство предупредиха още преди първия тур, че съществува такава опасност. И посочиха, че най-крайният срок, в който трябва да започнат разпращането на устройствата и на книжата е 16 ноември. ЦИК трябваше дотогава да е обявила официално, че предстои провеждането на балотаж. Резултатите от някои районни избирателни комисии се забавиха до късно вечерта на същия ден. Така решението на ЦИК, с което беше обявено, че ще се проведе втори тур, беше публикувано в 2 часа сутринта на 17 ноември.

Днес говорителите на комисията съобщиха, че машините и изборните книжа вече пътуват. Но рискът да не достигнат някои секции навреме за гласуването остава – в Австралия, Нова Зеландия, може би дори Северна Америка. Ако не пристигнат устройства, тогава ЦИК е готово да нареди да се премине към хартиено гласуване. Какво ще се прави, ако не пристигнат бюлетините обаче, не се разбра. Комисарите само декларираха, че ще предприемат мерки.

РЕКОРД

Данните на ЦИК, макар и неокончателни, сочат, че избирателната активност извън страната е рекордна - гласували са над 200 000 български граждани. "Забелязваме обратна тенденция на тази, която има в България", посочи говорителят Цветозар Томов. У нас активността е около 40 процента - тоест, рекордно ниска.

Ясно е, че настоящото постижение се дължи на върховата мобилизация на избирателите в Турция. В югоизточната ни съседка гласуваха около 90 000 души, огромното мнозинство от които за ДПС.

УЛЕСНЕНИЕ

На гражданите с трайни увреждания, които са подали заявления за гласуване с подвижна урна за 14 ноември, няма да им се налага отново да пускат нови такива. Същото се отнася и за карантинираните - но само ако продължават да се затворени у дома до 21 ноември включително. Тези, на които карантината им изтича преди това, ще трябва да гласуват в обикновените секции, като всички останали.

Българите в чужбина, които са пуснали заявление за 14 ноември, ще се намерят в избирателните списъци и за балотажа.

На сайта на ЦИК вече може да бъде намерен симулаторът за машинно гласуване за балотажа.

Още

Партиите се изпокараха за състава на районните избирателни комисии

06.08.2022

1825
Новината за спрените визи за руснаци се оказа полуфалшива

06.08.2022

1741
Лидерът на ДПС разговарял в Анкара с Ердоган за предсрочните избори

01.08.2022

Обновена

3859