Медия без
политическа реклама

САЩ върнаха българин, осъден за незаконно оръжие

Мъжът от Казанлък преправял газови пистолети в бойни

Българинът вече е в затвора, след като се е укривал в САЩ през последните 16 години.
Илияна Кирилова
Българинът вече е в затвора, след като се е укривал в САЩ през последните 16 години.

САЩ са екстрадирали българин от Казанлък, осъден у нас през 2004 г. за преработване на оръжия. Това се е случило само 19 дни преди да изтече абсолютната давност за изпълнение на наказанието от 7 години и половина "лишаване от свобода". Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата, в което се казва, че Цв. С. е предаден на българските власти на 3 декември, а три дни по-късно е отведен в затвора.

Случаят е още от 2001 г., когато е повдигнато обвинение на 47-годишния мъж от Казанлък, който в съучастие с друг българин е преправял незаконно газови пистолети „Байкал“ с калибър 9х18 мм в бойни. Другото му обвинение е за незаконно притежание на 4 огнестрелни оръжия. Двамата са били осъдени през 2004 г. на 5 години затвор, като съдът е увеличил наказанието с 1/2 предвид тежестта на престъплението и високата обществена опасност на деянието. Така Цв. С трябвало да лежи в затвора 7 години и 6 месеца.

След провеждането на първото съдебно заседание обаче той се укрил. През 2003 г. заминал за САЩ и през март същата година бил обявен за общодържавно издирване. Наказателното производство преминало в негово отсъствие. През 2006 г. Окръжната прокуратура в Стара Загора предлага на главния прокурор Цв.С. да бъде обявен за международно издирване с цел екстрадиция. Така чак през ноември 2010 г. по отношение на осъдения е издадена европейска заповед за арест.

През март 2015 г. е получена информация от Интерпол във Вашингтон, че според американския Департамент по вътрешна сигурност Цв.С. има статут, даващ му право легално да пребивава на територията на САЩ. От държавното обвинение твърдят, че са водили продължителна кореспонденция чрез международния отдел на Върховната касационна прокуратура, включително и множество неформални разговори и справки между Департамента на правосъдие в САЩ и районната прокуратура - Казанлък. Благодарение на тези действия САЩ са допуснали екстрадицията на осъдения, който е предаден на българските власти на 3 декември. Три дни по-късно Цв. С. вече е бил в затвора.

Неговият съучастник вероятно вече е на свобода, тъй като е започнал изтърпяването на присъдата си още през 2004 г.

 

ТРЕВОГА

В края на 2018 г. премиерът Бойко Борисов обяви в Министерския съвет, че САЩ официално са оттеглили искането си за екстрадицията на Желяз Андреев - служител в колцентър в България, разследван за нарушение на ембаргото за търговия със Сирия. Освен на Желяз американските власти искаха екстрадицията на още четирима българи. За случая се разбра през лятото на м.г. и предизвика масово обществено недоволство, като последваха акции в защита на българските граждани.

 

ЕКСТРАДИЦИЯ

През януари 2019 г. Софийският апелативен съд позволи екстрадицията към САЩ на 51-годишен българин, който се занимавал с търговия с криптовалута. В Щатите той е обвинен за конспирация за рекет и пране на пари.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата