Медия без
политическа реклама

Ремонтът на жълтите павета се удължава с шест месеца

Срокът за приключването на обновлението на Зона 4 около площад "Александър Невски" се мести до септември догодина

09 Ноем. 2022
Булфото

Срокът за приключване на ремонта на жълтите павета пред Народното събрание и на околната Зона 4 на софийския център ще бъде удължен с 6 месеца и вместо през март 2023 г. ще стане септември догодина. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството след среща на регионалния министър Иван Шишков с кмета на София Йорданка Фандъкова. В МРРБ се намира управляващият орган по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“, която финансира с около 41 млн. лв. обновлението на Зона 4 и Зона 2, в която е районът на и около улица „Граф Игнатиев“. От МРРБ поясняват, че според арх. Шишков „не можем да си позволим да загубим парите“. „Ако няма ясни срокове и критерии как ще завърши ремонтът на столичния център, проблемите ще станат много“, заявява още министърът. „Центърът на София е сърцето и душата на града и ще направя всичко, за да бъде той такъв, какъвто го искаме. Очевидно е, че има пропуски в заданието, проекта, изпълнението и неговия контрол“, казва още Шишков.

Преди дни в няколко тв интервюта той заяви още, че проблемът с некачествения ремонт на Зона 4 и на Зона 2 се дължи на лошо проектиране и че има опасност София да загуби пари от ОПРР. "Прави впечатление, че към разрешителните за строеж от 2015 г. Столична община като инвеститор многократно е променяла вижданията си по проекта и е правила преработки по него. Това показва, че на практика Столична община не е имала ясна визия какво иска да ремонтира, как да го направи. За мен основният проблем е начинът, по който е направено възлагането и проектирането, променяни във времето", коментира тогава Шишков. Разрешителните за строеж за два от участъците са от 2015 г., като само за единия има 7 преработки и 7 заповеди за допълване към строителните работи. 

Гражданската организация „Спаси София“ разпространи ново видео от ремонтирана част на жълтите павета пред Народното събрание.

На срещата си с Фандъкова министър Шишков е изразил още опасение, че заради въвеждането в експлоатация през декември 2020 г. на ремонтираните улици „Граф Игнатиев“ и „Солунска“, които са част от първия етап на проекта, гаранционният им срок може да изтече до извършване на предвидените проверки от управляващия орган на програмата преди верификацията на средства. При установяване на евентуален проблем общината може да се окаже в ситуацията да е принудена да го отстранява със средства от общинския бюджет, допълва той. Шишков призовава Фандъкова общината да подаде искането за верификация, което ще е от полза за двете страни. Министърът поиска пълно съдействие от кметството при извършване на необходимите проверки, за да стане ясно как точно ще бъде оказана пълноценна помощ за завършването на проекта.

 

Гражданската организация „Спаси София“ разпространи ново видео от ремонтирана част на жълтите павета пред Народното събрание.

 

От Столична община поясняват, че до края на седмицата ще бъдат внесени документите за удължаване с шест месеца на срока по ОПРР за обновяване на централната градска част. "Очакваме, че въпреки трудностите ще се справим с този нов срок", обещава Фандъкова. "Много внимателно ще се прегледа методологията и технологията за пренареждане на жълтите павета. Това е трудна настилка, но за София и за нас това е символ и няма друга позиция, освен да се намери най-добрата технология. Досега не е правен такъв голям ремонт", е обяснила тя на срещата. До 11 ноември ще бъде представена още както документацията, така и отговори по всички поставени въпроси по назначената проверка от МРРБ, заявила още Фандъкова. Тя казала и че в най-кратки срокове Столичната община ще внесе всички документи за верификация на средства по извършените до момента ремонтни дейности по ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Солунска“. Заради прекратяването на договорите с предишния изпълнител общината е спряла процеса по разплащане. 

 

След като дълго време управляващите в София от ГЕРБ твърдяха, че всичко около ремонта на жълтите павета пред Народното събрание е наред, качествено и по правилата, в последните дни администрацията на града се осъзна и смени тона.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата