facebook
twitter

България

Ремонтът на спецсъда поскъпна до 19 млн. лв.

За реконструкцията първоначално бяха предвидени 8 млн. лв.
306
Илияна Кирилова
Сградата, която някога ще се ползва от спецсъда, се нуждае от тотален ремонт.

19 751 250 лв. с ДДС ще струва ремонтът на сградата на бившия Механотехникум на бул. "Ал. Стамболийски" в София, където ще се помещават специализираните съд и прокуратура. Това е повече от двойно увеличение спрямо първоначално предвидените 8 млн. лв. за ремонт. Новите суми бяха обявени по време на последното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет.  "Увеличението е съобразено с размера на установената при обследване на сградата застроена площ, както и с идеята за отстраняване на полуразрушени халета встрани от нея и построяване на тяхно място на подземен паркинг и сграда със съдебни зали и с възможността за усвояване на подпокривното пространство", гласи обяснението на съвета.

В тази сума не е включено оборудването на бъдещата съдебна палата, което значи, че цената ще се увеличи още.

По време на обсъждането само Олга Керелска беше против увеличаването на сумата, защото според нея тя е драстично завишена. Керелска обясни, че средната цена на квадратен метър за ново строителство е 500 евро, а Комисията за управление на собствеността на ВСС предлага 650 евро, цитира я lex.bg. "Подходът чрез инженеринг не е най-удачен. Обектът е голям и е сложен. Нормалното беше да се мине през един идеен проект, за да знаем какво правим в тази сграда, защото в момента ние не знаем какво ще правим. И самият проектант да ни представи своята стойностна сметка. И тогава да определим точната прогнозна стойност, която би била доста близо до реалната. Сега просто хвърляме едни 19 млн. лева за някакви дейности, които тепърва ще се извършват", възмути се Керелска.

Боян Новански отговори, че сградата се нуждае от укрепване, иначе няма да издържи и ще пропадне. И припомни, че в стария проект не е било включено усвояване на подпокривното пространство, което е между 600 до 800 квадрата. "Сградата е стара. По-скъпо е да ремонтираш, отколкото да изградиш от нулата", каза Новански. В крайна сметка увеличението беше подкрепено с 20 гласа. Против гласува само Керелска.

Тази сграда бе дадена на съдебната власт през 2017 г. Преди това беше собственост на Софийския университет и прехвърлянето предизвика напрежение. Специализираните съд и прокуратура бяха създадени през 2012 г. и досега са в бившата сграда на ДАНС на ул. "Черковна". Твърдят обаче, че там е прекалено тясно, а петте съдебни зали не им стигат. В новата сграда са предвидени 15 зали, деловодства и гардероб.

ПОРЪЧКАТА

Обществената поръчка за ремонта беше открита през октомври 2018 г. и прекратена през декември заради "установени нарушения при откриване на процедурата, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена". Нова поръчка все още не е обявена. Сградата  е строена в периода 1951-1960 г. и в момента е в много лошо състояние.

НАТОВАРЕНОСТ

Спецсъдът гледа делата срещу организираната престъпност, а от края на 2017 г. и тези за корупция по високите етажи на властта. По втория вид дела през 2018 г. в спецсъда са образувани 25 процеса, сочи годишният му доклад. За м.г. спецсъдът е разгледал 3411 искания за разрешение за използване на специални разузнавателни средства, т.е. по близо 10 всеки ден.

През 2018 г. в съда са образувани общо 7778 дела, което е с 11.80% повече от предходната година. Излиза, че един съдия е получил средно по 409 дела. Повечето обаче са частни наказателни дела, например мерки за неотклонение - 7580. Делата от общ характер са едва 197 за целия съд, което е по-малко от 2017 г., когато са 204.

 

 

Все още няма коментари

Още

МО се хвали: За първи път от 10 години ремонтираме танкове Т-72

12.10.2019

2065 7
Ремонт на тунел "Траянови врата" затруднява трафика по "Тракия"

10.10.2019

450
Лозан Панов пита какво е качеството на обвинителните актове на Гешев

03.10.2019

1397 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×