facebook
twitter

България

Ректорът на СУ обеща 60% по-високи заплати за новия си мандат

Проф. Герджиков е единствен кандидат за поста в предизвестен избор
713
 Снимка: Архив

По-добро качество на обучението, 60% по-високи заплати за преподавателите и интернационализация на образованието и научните изследвания, които да изведат университета на по-достойно място в международните класации. Това са част от основните задачи в мандатната програма на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, с която той поема курс към втори мандат. Герджиков е единственият кандидат за поста. Издигнат е от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии. Изборът за нов ректор на най-старото ни висше училище е насрочен за 20 ноември.

В програмата си проф. Герджиков отбелязва, че субсидията за СУ през последните 3 г. е била увеличена с 60%, без към нея да се включват 10-те млн. лв. за капиталови разходи от 2018 г., и другите допълнителни средства, които вузът е получил през последните години. Всичко това е стабилизирало финансово висшето училище, което е изплатило почти изцяло задълженията си и е помогнало за увеличаване на основните заплати на преподавателите - с 37% за асистент, с 18% за главен асистент, със 17% за доцент и с 15% за професор, посочва ректорът на СУ. Въпреки това възнагражденията на преподавателите остават "далеч от заслуженото", смята той, затова и едно от обещанията му е за скок на основните заплати с 60 на сто в рамките на следващ 4-годишен мандат. Част от преподавателите в СУ в момента получават по-малко от учител в средното образование.

"Още от началото на тази учебна година ще увеличим близо два пъти и половина възнагражденията на хоноруваните асистенти и възнагражденията за наднормени часове, които не са повишавани от повече от 10 г.", обещава още той. Сред другите мерки за академичния състав са още финансово стимулиране на публикационната активност на преподавателите, подобряване на атестационните процедури, отчитащи преподавателска и научноизследователска дейност, както и осигуряване на възможности за квалификация, за отдих и възстановяване и за спортуване чрез карти за достъп до спортни обекти.

И в програмата за втория си мандат, както в тази за първия, проф. Герджиков обещава обединяване на дублиращи се програми и дисциплини, привличане на повече чуждестранни студенти чрез разкриване на нови специалности (и създаване на звено за работа с чуждестранни студенти), развитие на електронно дистанционно обучение (преди 4 г. бе обещано разкриването на поне 10 такива програми), оптимизиране на стопанисването на университетските имоти и т.н.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Ректорът посочва няколко предизвикателства, пред които СУ ще бъде изправен през следващите 4 г. Това са: необходимост от много по-осезаемо повишаване на възнагражденията, продължаващо намаляване на завършващите средно образование, особено след приемане на 2-степенната структура, която ще доведе до дипломиране след 10-и клас на голяма част от випуска без възможност за продължаване във висше училище, още по-голяма нужда от привличане на чуждестранни студенти, нарастваща зависимост от финансирането на научноизследователската дейност от наукометричните показатели и оттам необходимост от стимулиране на публикационната активност и стремително навлизане на новите технологии в образователния процес, от което СУ изостава, по думите на ректора, "не само по финансови причини". 

 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Софийският университет преизбра ректора си за втори мандат
СУ остава със стария ректор и чака увеличение на заплатите

20.11.2019

560 3
След скандал майката на ректора на СУ връща 9000 лв. от вуза

Коментари

cymen

Герджиков е един семпъл крадец. Именно затова и беше избран. Всеки декан и шеф катедра без изключение има по една 78-годишна майка на граждански договор. Просто не е за 9 хил. лв. Герджиков неуморно раздува назначенците в университета - още една причина да го обичат. Ето, ново звено ще прави.Така могат да уредят всичките си половинки и братовчеди, дори да са само със средно. 

Каубой
снимка на Каубой

Ами, кандитатирайте се, печелете, разбийте системата. Иначе, минааава, Големия кораб МИНААААВА!

Сармат
снимка на Сармат

вместо семейно в затвора  2 мандат...уроди!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×