Медия без
политическа реклама

Референдум на БСП срещу "джендър идеологията" може да няма

Социалистите са далеч от необходимите подписи за провеждане на задължително допитване

Лидерът на БСП Корнелия Нинова
БГНЕС
Лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП са събрали малко над 208 хил. подписа за реферндума "срещу изучаване на джендър идеологията в училищата". Това съобщиха  на брифинг в парламента съпредседателите на комитета, отговорен за допитването - зам.-председателят на левицата Ирена Анастасова и адвокат Владимир Шейтанов, който представлява сдружение РОД.

Събраните подписи обаче са много далече от необходимите 400 хил. за провеждане на задължително допитване. Освен това сега предстои проверка, която да докаже, че всички подписи, събрани за инициативата на столетницата, са валидни. Ако не са, то тогава референдумът няма как да влезе в дневния ред на парламента, който трябва в срок до три месеца да се произесе дали да има допитване, или не. 

И макар че на този етап събраните подписи позволяват да се проведе дебат в пленарната зала, соцлидерът Корнелия Нинова е скептична, че това ще стане. "Като виждаме какво е отношението на мнозинството, се съмнявам, че биха допуснали този референдум", каза Нинова, визирайки разгрома, който референдумът на "Възраждане" срещу еврото претърпя в пленарната зала. 

През февруари по време на заседанието на 50-тия конгрес на БСП беше прието предложението да се организира събиране на подписи за референдум, който пита: "Подкрепяте ли въвеждане на забрана за обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола, и с концепции за друг пол, различен от мъжки и женски, сред деца и ученици в образователната система на България".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата