Медия без
политическа реклама

Разговорите при Радев за кабинета започват на 11 март

А ГЕРБ поиска преговорите с ПП-ДБ да започнат чак на 9-и

07 Март 2024Обновена
Първият мандат трябва да отиде при Мария Габриел.
Илияна Димитрова
Първият мандат трябва да отиде при Мария Габриел.

Президентът Румен Радев обяви графика за консултациите, които по Конституция трябва да проведе с парламентарните формации за следващото правителство. Те ще се проведат в два дни: на 11 март, понеделник, държавният глава ще разговаря с представителите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Това са формациите от управляващото мнозинство, които подкрепяха досегашния кабинет и се очаква да подкрепят и следващия. На 12 март той ще се срещне с опозицията - "Възраждане", БСП и ИТН.

От ГЕРБ обаче изобщо не бързат. Във вторник партията на Бойко Борисов изпрати на ПП-ДБ проект на споразумение за съвместно управление на правителство, което да бъде оглавено от герберския кадър Мария Габриел. И двете формации излъчиха преговорни екипи. Днес обаче геберите съобщиха, че предлагат преговорите между тях да започнат чак в събота, 9 март, от 10 часа в парламента. "Основните принципи и приоритети на управление са заложени, както в нашите работни проекти, така и във Вашия меморандум. Считаме, че едва след като и ако постигнем съгласие по споразумението и механизма на управление, можем да продължим съвместно по изработването на законодателната и управленска програми", обявиха те в обръщение към десницата. Това оставя съвсем малко време до понеделник, когато те трябва да представят пред Радев къде стоят в разговорите помежду си.

Графикът на президента Радев показва, че още в сряда, 13 март, той може да изпълни задължението си по чл.99.1 от конституцията и да връчи проучвателен мандат на кандидат-премиера на първата парламентарна сила. 

Първата парламентарна сила е ГЕРБ-СДС, кандидат-премиерът е ясен - това е Мария Габриел. По конституция тя ще има 7 дневен срок за да състави правителство и това означава, че преговорите за правителството могат да продължат от края на тази седмица до 20 март.

Преговорите могат да се удължат до 27 март, ако се стигне до втория проучвателен мандат, който ще отиде в ПП-ДБ, но ще трябва да бъде връчен отново на Мария Габриел. 

Ако и до 27 март сглобката не роди ново правителство, Радев трябва да бъде връчи трети проучвателен мандат. Той може да го връчи по традиция на БСП, но по-вероятно е той да отиде при "Възраждане", която е трета парламентарна сила. Тя едва ли ще бави мандата и ще го върне веднага. Това означава, че на 28 март парламентарната въртележка ще спре и Радев трябва да назначи служебно правителство. Тук обаче всички влизаме в непознати води - в новите текстове на конституцията, които парламента прие в края на миналата година.

След 28 март президентът Радев трябва да проведе нови консултации с парламентарните групи - това би му отнело 2 дни. В хода на тези консултации очевидно Радев трябва да получи името на кандидата за служебен министър-председател. Той може да бъде председателя на НС, управителя или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Т.е., в хода на преговорите ще стане ясно кой ще е служебен премиер, но този премиер ще има необходимост от време за да събере състав на служебното правителство, което пък да бъде назначено от президента. Тук срок няма, логично е да се спазва 7-дневния срок, който налага конституцията в подобни ситуации. Това означава, че служебно правителство може да има не по-рано от 8 април, а тази дата е последната възможна за да имаме избори 2 в 1. Европейските избори са на 9 юни, а за да съвпаднат те с парламентарните, Радев трябва да ги насрочи до 9 април.

Последвайте ни и в google news бутон