Медия без
политическа реклама

Рашков: Жертвите на пътя са 30% повече от 2021 г.

МВР ще увеличи размера на глобите и улесни тяхното събиране

19 Апр. 2022
БГНЕС

Министерството на вътрешните работи отчете значителен ръст от 30% на жертвите на пътя през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 годинаДанните бяха представени от вътрешния министър Бойко Рашков по време на обсъждане на проекта за изменение на Закона за движение по пътищата в Академията на МВР.

"Не можем когато констатираме, че се завишава броят на общо тежките пътно транспортни произшествия, а това е свързано с увеличен брой смъртни случаи, ранени хора, МВР да наблюдава, да съзерцава и само да контролира движението по пътищата, без да предприема и други мерки", заяви министърът. Най-много загинали при катастрофи има в Русенско, столицата е на второ място в черната класация. Тежките катастрофи също са се увеличи с малко над 10%.

"От 1 януари до 4 април са възникнали 1220 тежки пътнотранспортни произшествия, загинали са 105 участници в движението и са ранени 1530. Тези резултати ни притесниха и затова не може да не направим нищо", подчерта Рашков.

Законопроектът предвижда да се улесняват процедурите по съобщаване и връчване на издадените фишове, електронните фишове и наказателните постановения. Връчването ще може да се извършва и с препоръчано писмо с обратна разписка, чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга, както и по електронен път. 

"Законопроектът е концентриран към това да променим в положителна посока, като деформализираме, дейността по връчване на съответните документи, които съставя МВР, когато констатира нарушения на правилата за движение. Изостанали сме от дигитализирането на дейността в МВР изобщо", обясни Рашков. 

Освен това ще бъде намалена скоростта за движение по магистралите от максимално допустимата скорост по автомагистралите от 140 км/ч да стане 130 км/ч.  В същото време се предлагат и много по-високи глоби за немалка част от нарушенията на пътя. Бойко Рашков изрази мнение, че високия брой пътнотранспортни произшествия се дължи и на лошото качество на пътищата у нас. Поради това упрекна строителите на пътищата като Агенция "Пътна инфраструктура" и МРРБ, че не участват активно в обсъждането на законопроекта и не вземат отношение.

Положително становище за готвените промени в Закона за движение по пътищата са изразили от Съюза на българските автомобилисти и Българския червен кръст. 

Още по темата:

МВР предлага намаляване на максималната скорост по магистралите, по-високи глоби, по-лесно връчване на наложени санкции и възможност за контрол на пътя и от необозначени автомобили.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата