Quantcast
Протестите срещу застрояването се местят под прозорците на Фандъкова | СЕГА
facebook
twitter

България

Протестите срещу застрояването се местят под прозорците на Фандъкова

Докато софиянци не искат нови устройствени планове до изборите, СОС ще гласува такъв на „Люлин-център“
494
Протестиращи от различни райони на София отиват на общ протест пред сградата на Столичната община.

Множество граждански сдружения, създадени за борба срещу презастрояването в различни части на София, се събират на първия общ протест пред сградата на Столичната община преди началото на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък. Събитието е под надслов „Обединена София против застрояването“ и е обявено за 9.30 ч. Куриозното е, че докато гражданите внасят исканията си в общинската администрация, СОС ще обсъжда и гласува решения, които ще са в обратната посока.

Участие в протеста са заявили Протестна група "Младост“, Инициативен комитет “Лозенец“, Протестна група "Дианабад“, Инициативен комитет на живущите в „Овча купел“, Гражданска инициатива “Да спасим Борисовата градина“, Гражданскa инициатива "Симеоново", Инициативен комитет “Квартал Витоша”, Инициативен комитет "Манастирски ливади-изток" и още няколко обединения. Техните общи искания са до края на мандата на действащия общински съвет да не се приемат подробни устройствени планове, предвиждащи застрояване. „Считаме, че този състав на СОС изчерпа доверието ни, своята легитимност – също. Трябва такива важни решения да се взимат от нов състав с ясен мандат и подкрепа от обществото“, се казва в призива.

При предстоящото приемане на концепцията за развитието на столицата - „Визия за София“, както и при последващите изменения в Общия устройствен план на града да не се отнема, а да се разширява зелената система и да се върнат предвидени за застрояване терени в парковете, гласи друго искане. „Да не се допуска застрояване в парковете. Да се запазят междублоковите пространства като зелени площи. Да се гарантират терените, отреждани от ПУП-овете за училища, детски градини, паркинги и паркоместа в Общия устройствен план на София. Да не се допускат много високи сгради, пръснати из целия град, а да се обособят в компактни зони извън жилищните комплекси“, пишат от „Обединена София“. Призовава се и за преработка на приетите подробни планове, които допускат презастрояване в жилищните квартали или строителство в междублокови пространства и паркове.

В същото време обаче сред точките за гласуване днес е искане на главния архитект на София Здравко Здравков за одобряване на нов Подробен устройствен план на жк „Люлин-център”. Общинските съветници ще гласуват и предложение за приватизация на общински терени в „Люлин“ и „Надежда“, които в момента се използват като паркинги, както и в „Хиподрума“, които са в междублокови пространства. Опасенията са, че при евентуална продажба към терените ще се появи инвеститорски интерес. В последния момент от дневния ред на заседанието отпадна искането за промяна на ПУП-а на „Младост 3" и одобрение за строеж на още три сгради в жилищния комплекс „Гранд Каньон“, който турската компания „Гаранти Коза“ вече строи на мястото на бившия магазин „Деница“. Въпросното искане присъстваше в дневния ред и на миналата сесия на СОС, но и тогава отпадна в последния момент по предложение на една от обсъждащите го комисии в общинския съвет.   

 

ОЩЕ СТРОЕЖИ

На днешната сесия ще се гласува и предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова СОС да отмени решението си от декември м.г., с което разреши процедура по издаване на разрешение за строеж на хотел в зелена площ до бл. 73 в „Младост 1“. През март хората от района поискаха този строеж да бъде спрян. След това Фандъкова заяви, че не е подписала решението на общинския съвет и че гражданите могат да са спокойни. През юни обаче те се събраха за втори път с твърдение, че след исканията им реални действия не са предприети.

СОС ще  разгледа и доклад Столичната община да си върне за управление от „Софийски имоти“ терените в Борисовата градина, на които се намират автокъща „Капитолия", „Маймунарника“ и ресторантът „Веселото село“. Терените са общински, като искането е те да бъдат дадени за стопанисване на столичното предприятие „Паркове и градини“.

Още

Кметът Лапчев засекрети бетона край Синеморец

02.02.2021

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

8412
В "Обеля" протестират срещу пореден строеж в зелена площ

04.10.2020

1163
Архитект скрил колко дървета ще загинат заради нов строеж в София