Медия без
политическа реклама

Протестите на медицинските сестри се разрастват

В две болници са подадени колективни оставки, министърът пак обеща повече пари

27 Септ. 2019АНА АТАНАСОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Последният протест на сестрите беше на 11 септември. Следващият се очаква на 7 октомври по случай професионалния им празник.

Протестът на медицинските сестри се разраства. След като медицински сестри от две болници - "Токуда" в София и общинската в Карлово, подадоха колективни оставки в сряда, дори официалната съсловна организация на специалистите по здравни грижи заплаши с ефективни протести. Здравният министър Кирил Ананиев пък реагира дежурно - че догодина се очакват повече пари в бюджета за здравния сектор.

21 сестри от централната реанимация в "Токуда" подадоха оставка заради пренатоварване и неудовлетворителни условия на труд. В същото отделение работеше и един от организаторите на националния протест на специалистите по здравни грижи Мая Илиева, която беше уволнена преди месец и половина. В Карлово пък основният проблем са ниските заплати в детското отделение, като заедно със сестрите обявиха, че напускат и тримата лекари в отделението. Едва след това директорът на болницата в Карлово реагира моментално и обяви, че заплатите на специалистите по здравни грижи ще бъдат увеличени със 100 лв. Не е ясно обаче дали сестрите ще оттеглят оставките си. Лекарите са обещали да изчакат до декември.

Протестите на сестрите в цяла България почти не са спирали от пролетта, а от 11 септември те са безсрочни. Специалистите по здравни грижи настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, по-добри условия за труд и отмяна на статута на болниците като търговски дружества. Още през пролетта кабинетът отпусна пари на два пъти - общо 86 млн. лв., за които беше обявено, че ще са и за ръст на заплатите на сестрите, но това не се случи. 

Въпреки това здравният министър Кирил Ананиев, който беше нахокан от премиера Бойко Борисов при последния протест заради липсващия ръст на заплатите, реагира по обичайния начин. Той окачестви като притеснителна информацията за подадените колективни оставки в Карлово и „Токуда“ и обяви, че смята в близките дни да се срещне с ръководствата на лечебните заведения. "До края на месеца ще получим информация за увеличението на възнагражденията в болниците, тъй като увеличението е от 1 юли, отчетите се правят август и информацията идва през септември", каза още министърът. Той обеща и повече пари за здравеопазване догодина, макар и неясно още колко. 

 

ПРОГРЕС

Въпреки че досега официалната съсловна организация на сестрите - Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, не участваше в протестите, оттам вече също заплашват с ефективни протести. "Унищожава се цяло едно съсловие, без което здравеопазването не може да функционира. Затова предупреждаваме, че ако в разумен срок не се очертаят конкретни стъпки за спасяване на професионалистите по здравни грижи, изразени в цифри, с конкретни срокове и отговорници, ще организираме ефективни протести или други действия, позволени от закона, като последна мярка за професионалното ни оцеляване, от което зависи здравето на цялата нация", обявиха в четвъртък от БАПЗГ.

Още по темата