Медия без
политическа реклама

Прокурорът Гешев ще бъде проверяван за делото "Иванчева"

КПКОНПИ е сезирана за конфликти на интереси между зам. главния прокурор и свидетеля Александър Ваклин

Зам. главният прокурор Иван Гешев не е отбелязал жената, с която живее, в частта за конфликт на интереси в имуществената си декларация.
Илияна Кирилова
Зам. главният прокурор Иван Гешев не е отбелязал жената, с която живее, в частта за конфликт на интереси в имуществената си декларация.

След като Инспекторатът на Висшия съдебен съвет започна проверка срещу зам. главния прокурор Иван Гешев, сега и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е образувала такава по сигнал на гражданското сдружение "Боец". Сдружението настоя за проверка за евентуален конфликт на интереси между Гешев и основния свидетел по делото "Иванчева" - бизнесмена Александър Ваклин.

Преди месец "Фрогнюз" освети смущаващи връзки между жената до Гешев Детелина Ханчева и съдружник на строителния предприемач Александър Ваклин, който твърди, че осъдената на първа инстанция бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева го изнудвала за подкуп. Ханчева е съдружник в "Отеа", където си партнира с "М Консулт 95", управлявано от Марио Кръковски. Последният е бил съдружник с Ваклин в "МС Консулт 2004" до 23 март м.г., по-малко от месец преди показната акция срещу Иванчева. Освен това Ханчева сключва и няколко имотни сделки с фирма, управлявана от Кръковски. През декември 2017 г. е купила 0.89% идеални части от парцел в столичния квартал "Зона Б17" от "МС Консулт 2010" ЕООД. 

Георги Георгиев от "Боец" посочи пред "Сега", че е бил потърсен от служител на КПКОНПИ, който го е призовал на разпит. Сигналът на сдружението срещу Гешев е подаден до Върховната касационна прокуратура на 20 май, а седмица по-късно ВКП нарежда на антикорупционната комисия да образува проверка. "Сега" попита КПКОНПИ дали действително е образувана такава проверка, откъдето отговориха, че законът забранява да бъде оповестявана подобна информация. Когато излезе информацията на "Фрог нюз", Гешев отказа коментар, защото "не чета сайта по хигиенни причини".

Освен от комисията Иван Гешев е проверяван и от Инспектората на Висшия съдебен съвет, отново по сигнал на "Боец". Преди две седмици сдружението публикува документ, от който става ясно, че ИВСС иска от тях да предоставят допълнително информация, "подкрепяща изложеното в сигнала". "Ние се справихме да я предадем. Това беше опит да бъде смачкан сигналът", коментира Георгиев. Очаква се Инспекторатът да излезе с решение в 30-дневен срок. Както "Сега" писа, зам. главният прокурор не е отбелязал жената, с която живее, в частта за конфликт на интереси като потенциален такъв в имуществената си декларация пред ИВСС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата