facebook
twitter

България

Прокурорската колегия претупа доклада за качествата на Гешев

Зам. главният прокурор е целият в бяло според Комисията по атестиране и конкурси
323
 Илияна Кирилова
Зам. главният прокурор Иван Гешев препоръча на критиците си "да не си губят времето и да се насочат към други сегменти в своята дейност".

За малко повече от половин час Комисията по атестиране и конкурси (КАК) на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие единодушно и без дискусии доклада за професионалните качества на номинирания за нов главен прокурор Иван Гешев. Клиширано написаният документ беше монотонно изчетен от председателя на КАК Даниела Машева, докато до нея седеше зам. главният прокурор Гешев, който беше поканен да присъства на заседанието.

В доклада бяха цитирани част от положителните становища за кандидатурата на Гешев, които наброявали 68. Беше отбелязано също така, че има само 4-5 отрицателни, като за пример бяха дадени позициите на Инициатива "Правосъдие за всеки" и Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА). Надълго и нашироко беше описана биографията на кандидата, като се обърна специално внимание на наградите, които е получавал най-вече от службите за сигурност на други държави.

Изтъква се още, че в годините от 2006 до юли 2016 г. като прокурор в районната и градската прокуратура Иван Гешев е постановил 2969 акта по преписки, изготвил е 4218 постановления по досъдебни производства, постановил е 9 акта по международноправно сътрудничество, внесъл е общо 230 акта в съд и е взел участие в 711 съдебни заседания. В доклада се акцентира на броя на осъдените по внесени от Гешев актове - 233 лица. Освен това се посочва, че е работил върху ревизионната дейност на нисшестоящите. Като административен ръководител на Специализираната прокуратура поискал 300 доклада по преписки и досъдебни производства от свои подчинени, а във ВКП е постановил 393 прокурорски акта за контрол върху актовете на други прокурори.

След като председателката на КАК прочете доклада, тя обобщи: "КАК към прокурорската колегия счита, че липсват данни, поставящи под съмнение притежаваните от прокурор Иван Стоименов Гешев високи професионални качества, както и че същият отговаря в пълнота на законовите изисквания за заемане на длъжността главен прокурор". Накрая самият Гешев взе думата, като благодари на тези, които са го подкрепили, и на тези, които не са го подкрепили, "но, естествено, повече на тези, които са".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев се срещна с юридическия съветник на американското посолство

23.01.2020

330 2
Новата прокурорска мода - дела под специален надзор

23.01.2020

515 1
ГЕРБ и ДПС наградиха с кариерни бонуси членовете на ВСС

Коментари

Хулиган

Скоро очаквам това лице да се появи и на билбордовете.

А защо радиото да не му отпусне една рубрика, ще е нещо като бюлетина за нивото на река Дунав...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbat...

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)