Медия без
политическа реклама

Прокуратурата проверява МВР заради обвинения за тежката катастрофа

СДВР е забавила година и половина преписка срещу Георги Семерджиев

21 Юли 2022

Софийска районна прокуратура започва проверка на Столична дирекция на вътрешните работи заради забавена преписа за евентуално престъпление на Георги Семерджиев, който преди две седмици причини тежката катастрофа на бул. Черни връх. Това съобщиха от държавното обвинение.

Полицейската преписката е за това, че на 19 декември 2020 г. на Семерджиев е съставен акт за установяване на административно нарушение за управление на автомобил без шофьорска книжка. Чак на 15 юли т.г. при решаването на преписката служителите на Отдел „Пътна полиция“ - СДВР установяват, че са налице данни за извършено престъпление от Семерджиев и я докладват на СРП. Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка, в която следва да се установи на какво се дължи забавянето от година и половина на доклада на образуваната полицейска преписка пред СРП.

В хода на извършената проверка е установено, че през януари 2021 г. от ОПП-СДВР е изготвено наказателно постановление спрямо Семерджиев, което не му е връчено. Не е уведомено друго отделение на МВР, нито компетентната прокуратура. От приложената справка става ясно, че материалите са деловодно изведени от ОПП-СДВР чак на 06.07.2022 г. Установен е и аналогичен случай с невръчено наказателно постановление спрямо Семерджиев и през 2010 г.

Наблюдаващият прокурор е дал указания да се установи кой служител е държал документите, как го е направил и защо са били в ОПП-СДВР, а не са връчени на Семерджиев и не са били уведомени други отдели на МВР и прокуратурата, както и какви действия са предприети или не са предприети във връзка с това.

Софийска районна прокуратура (СРП)  образува ново досъдебно производство спрямо Георги Семерджиев за това, че е шофирал автомобил без съответно свидетелство за управление.

Георги Семерджиев, който катастрофира с автобомила си, отнемайки живота на две млади жени в София, е станал клиент на прокуратурата за нарушения на пътя още през 2014 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата